Locuinţa unor bihoreni de la Păuşa a luat foc duminică dimineaţa. În jurul orei 5:40, echipajele Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit la locul indicat şi, când au ajuns, flăcările se manifestau cu violenţă la dormitorul locuinţei şi la acoperiş, ameninţând să cuprindă întreaga casă. Pompierii au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind astfel, în 20 de minute să localizeze şi să lichideze toate focarele, împiedicând astfel propagarea incendiului la celelalte încăperi ale locuinţei.
Pompierii spun că incendiul a pornit de la un televizor lăsat sub tensiune şi s-a soldat cu distrugerea a circa 60 metri pătraţi acoperiş, a televizorului, a mobilierului din dormitor, a opt ferestre şi a unei uşi.
Şi de la aragaz
Tot duminică, spre seară, în jurul orei 18:35, un aragaz lăsat în funcţiune nesupravegheat a provocat un alt incendiu, la Cetariu. Pompierii de la Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea au fost chemaţi să stingă incendiul iscat la o construcţie auxiliară din cadrul unei gospodării de aici. Când au ajuns la anexa în flăcări, pompierii au acţionat prompt şi au reuşit să localizeze şi să lichideze incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia la locuinţa aflată în apropiere şi reuşind astfel să salveze bunuri de o valoare semnificativă. Totuşi, în incendiu au ars 150 kilograme paie şi o suprafaţă de circa cinci metri pătraţi din acoperişul anexei.
Metode de apărare
Pentru a evita astfel de evenimente, pompierii bihoreni recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
• Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
• Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
• Sobele şi alte mijloace de încălzire sau de gătit trebuie supravegheate permanent pe timpul funcţionării;
• Nu lăsaţi copii nesupravegheaţi sau închişi în casă cu sobe sau alte mijloace de încălzire ori de gătit aflate în funcţiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!