De la începutul lunii octombrie până în prezent, pompierii au intervenit la 69 de incendii, 20 dintre acestea, fiind generate de coşuri de fum neprotejate termic ori amplasate necorespunzător faţă de materialele combustibile sau necurăţate de funingine, urmate de cele determinate de instalaţii electrice defecte, echipamente electrice improvizate, aparate electrice lăsate sub tensiune nesupravegheate, sisteme de încălzire defecte sau exploatarea deficitară a diverselor mijloacelor de încălzire.
Chiar joi, pompierii au fost solicitaţi să intervină la o gospodărie de pe strada Gheorghe Tulbure din municipiu. La faţa locului au fost mobilizate echipajele Detaşamentului 1 Oradea, care au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului ce se manifesta la acoperişul anexei gospodăreşti. Pompierii militari au reuşit să limiteze propagarea focului la locuinţă, flăcările afectând doar părţi din acoperiş.
Atenţie sporită în gospodării
Pe această cale, reprezentanţii ISU Crişana reamintesc cetăţenilor câteva măsuri elementare şi cu costuri mici, ce trebuie întreprinse pentru prevenirea unor astfel de evenimente: „curăţaţi periodic coşurile de evacuare a fumului, cu personal specializat şi înlăturaţi fisurile produse în coşuri, izolaţi-le faţă de materialele combustibile din structura podului, nu lăsaţi la îndemâna copiilor mijloace ce ar putea produce incendii (chibrituri, brichete, lumânări sau alte surse de foc) şi de asemenea nu lăsaţi copiii să facă focul în sobe sau să folosească aparate de gătit, supravegheaţii permanent şi înlăturaţi-le orice curiozitate în legătură cu focul explicându-le cu răbdare pericolul pe care îl reprezintă acesta pentru viaţa lor.
Este indicat să eliminaţi orice improvizaţie la instalaţia electrică iar la plecarea din locuinţă nu lăsaţi nici un aparat electric sub tensiune, să nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai mulţi consumatori simultan. Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor se poate solda cu mari pagube materiale sau chiar pierderi de vieţi omeneşti” precizează locotenent Camelia Roşca, ofiţer de informare şi relaţii publice al ISU Crişana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!