Pompieriii bihoreni detaliază că una dintre cauze ar fi numărul mare de consumatori utilizaţi, alimentaţi printr-un sistem electric deficitar, improvizat sau vechi. Cu toate acestea, spun pompierii, neglijenţa şi lipsa de informare sunt factorii care duc de cele mai multe ori la evenimente de acest gen.
Pentru a evita tragedii, pompierii reamintesc reguli de bază ce trebuie respectate.
Pompierii spun că cele mai multe incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent, în special electrocasnice mari (frigider, televizor, maşina de spălat, etc.).
Pentru a evita producerea unor incendii, bihorenii sunt sfătuiţi să aloce fiecărui aparat câte o priză. În caz contrar, dacă se unesc mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu.
Improvizaţiile la reparaţia unui aparat electrocasnic, la prelungirea traseului unui cablu sau la repararea unei siguranţe reprezintă un pas sigur către incendiu, spun pompierii care informează că orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
Un vecin „bun la toate”, o rudă sau un prieten săritor pot provoca şi ei, chiar cu toată bunăvoinţa lor, pagube şi tragedii. „Diferenţa de tarif nu merită pericolul la care vă veţi expune!”, transmit pompierii.
În cazul în care bihorenii simt în case ori la locul de muncă miros de plastic topit, trebuie să deconecteze aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, explică pompierii, acest miros este produs de topirea prizei sau a ştecherului. Treptat, arsura se va întinde pe firul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent, detaliază reprezentanţii ISU Bihor.
Pe timpul weekendului ori a concediului, când se părăseşte locuinţa, trebuie deconectaţi consumatorii puternici de la curentul electric. În cazul în care se folosesc prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentării cu energie electrică, trebuie închise de fiecare dată când proprietarii locuinţelor petrec mai mult timp în afara casei.
Aparatele electrice trebuie montate departe de sursă de apă ori căldură, spun pompierii care subliniază că acesta e motivul pentru care nu e bine să fie prize în baie. Iar acolo unde sunt, oamenii trebuie să se asigure că nu va intra niciodată în contact cu apa.
În cazul în care în clădirea de locuit nu există senzori pentru fum şi incendiu, pompierii recomandă achiziţionarea pe apartament, pentru o mai bună protecţie. La îndemână e bine să fie un stingător cu pulbere valabil. De reţinut că în cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu trebuie folosită niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!