Parte dintre aceşti pacienţi cu AVC-uri ischemice acute ar putea fi salvaţi dacă se prezintă în primele trei ore de la apariţia suferinţei şi dacă li se poate efectua o procedură numită tromboliză. În acest an, urgentiştii de la Judeţean, profesori la Facultatea de Medicină au demarat un proiect transfrontalier cu colegii din Debrecen, despre care se spune că ar fi aşi în salvări de oameni cu AVC, prin această procedură.
Dr. Hadrian Borcea de la UPU Oradea consideră că bihorenii, indiferent de meserie, ar trebui să cunoască semnele şi măsurile imediate ce trebuie luate dacă un apropiat face AVC. Doctorul consideră că medicii de familie şi cei de la ambulanţă ar trebui să aibă protocoale mai scurte şi mai explicite, neurologii – un cadru organizat de instruire practică în efectuarea trombolizei, iar Ministerul Sănătăţii ar trebui să deconteze prin program naţional procedura.
Dincolo de proiectul transfrontalier aflat în derulare, joi după-amiază va avea loc la Spitalul Oradea pe str. Louis Pasteur nr. 26 un curs cu tema „Tromboliza în Accidentele Vasculare Cerebrale”, susţinut de dr. Laszlo Csaba de la Universitatea de Medicină din Debrecen, considerat de medicii orădeni o somitate la nivel european în domeniu, membru al comitetului European Stroke Initiative. Doctorii de familie şi medicii din Urgenţe sunt aşteptaţi să participe în număr mare.
Efectuarea la Oradea a unui tratament numit tromboliză ar putea salva sute şi mii de bihoreni anual. Jurnal bihorean a semnalat anul acesta de două ori necesitatea dezvoltării segmentului medical ce ar face posibilă recuperarea cu sechele mai puţine a multor bihoreni care fac AVC ischemic acut şi sunt aduşi imediat la spital (tromboliza are efecte mari dacă se efectuează în maxim trei ore de la producerea AVC-ului).
JB a semnalat de asemenea şi faptul că, din păcate, în ţara noastră sunt doar două centre, ambele în Capitală, unde se face tromboliză în AVC ischemic acut. Asta în pofida faptului că în lume, tratamentul în discuţie se efectuează de câteva decade, apreciază dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU – SMURD Oradea. De altfel, susţine dr. Borcea, ghidurile de specialitate definesc tratamentul trombolitic în AVC ischemic acut ca fiind «prima şi singura opţiune de tratament capabilă să reducă povara deficitelor sechelare, a internărilor si tratamentelor costisitoare de recuperare».
Mai rău este că, spune medicul, doctorii de la Oradea nu au aflat nici măcar la conferinţele naţionale de neurologie ori de urgenţe cu capitole de neurologie, despre rezultatele şi problemele cu care se confruntă cele două centre din Bucureşti unde se face tromboliză.
Încearcă cu Ungaria
Motiv pentru care, medicii profesori universitari au cerut ajutor şi colaborare la omologii lor maghiari din Debrecen care «de câţiva ani buni sunt liderii de drept în domeniu în Ungaria, efectuând cele mai multe trombolize şi având şi o rată de succes de invidiat». Aşa au realizat medicii orădeni şi maghiari un proiect comun prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.
Nu se compară
Doctorii au cerut astfel finanţare «pentru dezvoltarea unui sistem de teleconferinţă care permite transferul live de imagini şi date astfel încât atunci când este cazul să ne putem consulta cu partenerii maghiari», explică dr. Borcea.
În proiectul ce se desfăşoară la Unitatea de Stroke din Debrecen sunt angrenaţi nu doar doctorii de la UPU ci şi asistenţii de aici, studenţii şi neurologii. La unitatea din Debrecen, cadrele medicale de la Oradea au exersat procedura chiar de la momentul în care ambulanţa anunţă sosirea unui posibil pacient ce necesita tromboliză şi până la monitorizarea continuă a pacientului trombolizat.
Medicii noştri au văzut din start diferenţa de nivel şi calitate între Oradea şi Debrecen şi spun că «din nefericire nu există termeni de comparaţie între dotarea celor două clinici». La Debrecen se poate face chiar şi tromboliza intrarterialp «la care deocamdată noi nu putem decât să sperăm», recunoaşte dr. Borcea.
Un prim pas mic…
Medicii orădeni au preluat protocoalele de la colegii din Ungaria şi spun că acum la UPU Oradea există o minimă bază de date cu materialele necesare acestei proceduri (checklist pentru criterii de includere, check list pentru criterii de excludere, scala NIHS, declaraţia de consimţământ informat, schema de preparare şi administrare r-tPA, fişa pacientului trombolizat).
Cu primele cunoştinţe dobândite, doctorii de la Oradea (urgentişti şi neurologi) au început astfel din mai anul acesta să aplice programul de efectuare a trombolizei la UPU Oradea.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!