La începutul acestei veri, Guvernul Boc a decis reducerea cu 25% şi a salariilor bugetarilor. Nu mai sunt veniturile cu care era obişnuită toată lumea.
Consiliul Judeţean Bihor şi în general judeţul Bihor nu fac excepţie. E tot mai sărac. De altfel, deja de mai bine de un an preşedintele CJ, Radu Ţîrle, se plânge de încasările tot mai proaste de pe urma taxelor şi impozitelor. Efectele degringoladei din mediul privat sunt resimţite deja de mai multă vreme de către administraţia judeţeană şi de către administraţiile locale. Iată însă că din luna ce bate la uşă – septembrie – se vor simţi şi efectele scăderii salariilor bugetarilor. O dată scăzute, aceste salarii vor genera impozite mai mici, deci mai puţini bani colectaţi. La care putem adăuga scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, ce generează iarăşi la venituri mai mici.
Cum se-mpart banii?
Iată schema de împărţire între instituţiile statului a banilor proveniţi din impozitul pe venit colectat de la populaţie şi persoanele juridice: conform legii, 47% din aceste venituri sunt virate către bugetul local de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde contributorul îşi desfăşoară activitatea. 18% merg către Bugetul de Stat. Alte 13 procente sunt alocate direct către administraţia judeţeană, iar 22% merg într-un cont de unde banii sunt distribuiţi de către Finanţe. Din cei 22%, 27% sunt viraţi către CJ iar 73% sunt iarăşi împărţiţi în două: 80% sunt alocaţi de către Finanţe, pe formulă, către primării; 20% din aceşti bani sunt alocaţi de către CJ pentru primării, pe programe de dezvoltare locală şi pentru cofinanţări la aceste programe.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!