Potrivit evidenţelor fiscale ale Direcţiei Economice din Primăria Oradea, în intervalul 1 ianuarie – 31 august 2020 şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 108.142 de persoane fizice şi 10.608 persoane juridice. Cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale este de peste 135.000.000 de lei.
Anul trecut, în acelaşi interval de timp, 1 ianuarie – 31 august 2019, şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 109.050 de persoane fizice, respectiv 10.876 de persoane juridice, cuantumul încasărilor fiind în valoare de 137.379.305 lei.
Minusul de peste două milioane de lei este un efect al instalării pandemiei de Covid-19. Într-o primă fază, în primăvara acestui an, confruntat cu evidența că firmele sunt în criză gravă de lichidități din cauza suspendării forțate a activității, executivul local și-a trecut prin Consiliul Local propunerea de a reduce impozitul cu 20% din valoarea datorată pe anul 2020. Măsura s-a aplicat pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică proprie a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau prin alt tip de contract, pentru desfășurarea unor activități economice. Condiția acordării reducerii: în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS – CoV -2, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care se certifică întreruperea activității.
[eadvert]
La cerere…
De asemenea, la începutul lui septembrie, economiștii Primăriei au mai anunțat o facilitate fiscală, destinată de această dată persoanelor fizice. Astfel, invocând situația provocată de criza virusului Sars-Cov 2, când o parte a societăților comerciale și-au redus/închis activitatea, persoanele fizice și-au pierdut locurile de muncă. Drept urmare, s-a adoptat în Consiliul Local o hotărâre privind scutirea de la plata majorărilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale şi nefiscale, datorate bugetului local de către persoanele juridice și persoanele fizice. Pentru a beneficia de această reducere, cetățenii au de parcurs mai mulți pași. În primul rând, trebuie să se informeze la zi despre obligațiile de plată datorate bugetului local, fie online, folosind „Ghișeul online” de pe pagina Primăriei Oradea, fie în piramidă, la ghișeele Direcției Economice. Pasul al doilea ar fi să achite, până cel târziu la data de 31 octombrie 2020, suma reprezentând obligațiile principale de plată (debit și/sau rămășită din anii anteriori) fără majorările/penalitățile aferente. Ulterior, pasul al treilea constă din depunerea unei „cereri de anulare a accesoriilor (majorări sau penalități), până cel târziu la finalul acestei luni.
„În cazul firmelor, Cererea de anulare a accesoriilor trebuie însoțită și de o Declarație pe propria răspundere privind ajutoarele de stat de care au beneficiat în ultimii 3 ani. Ulterior prelucrării cererilor, solicitanții vor primi prin corespondență (email/adresă) dovada scutirii la majorarea de întârziere sau respingerea solicitării, în cazul în care solicitantul nu este eligibil, conform prevederilor legale”, transmite municipalitatea.
Trimite articolul
XAnticipez că se va introduce o nouă stare de urgență în care vom fii amendați că ieșim din casă. Se astupă fundu sacului cu banii din amenzi.
Sumele incasate de la cetateni sunt prea mari cele mai mari din tara ceea ce este inadmisibil, cu bani multi orice prost stie sa faca investitii dar depinde la ce pret se fac acele lucrari cele din bani publici intodeauna au preturile umflate exagerat.
Mare bai, se vor reajusta taxele . Nu pierde nimic primaria. Tot noi vom plati doar e vina noastra ca nu platim destul. Vorba unora de aici nu va place plecati. Chiar Bolo a spus ca cine nu poate e liber sa plece .