În ciuda anunţului făcut de Termoficare Oradea SA, vineri seara, cum că începând cu sâmbătă dimineaţa, ora 7:00, se va relua agentul termic în tot oraşul, cu câteva excepţii, iată că în continuare mulţi orădeni rabdă de frig în locuinţe şi în prima zi de Paşti. În comunicatul de vineri seara, Termoficare enumera treisprezece puncte termice unde furnizarea agentul termic nu poate fi reluată, din cauza „unor lucrări de investiţii şi reparaţii”. Adică, mai pe româneşte, acolo unde s-au demontat deja contoarele!
Cititorii Bihon.ro au umplut cu comentarii forumul articolului „Li s-a făcut milă de orădeni? Termoficare reporneşte încălzirea”, acuzând faptul că, de fapt, încălzirea promisă de Termoficare este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire în mai multe zone ale oraşului. Nemulţumirile orădenilor sunt justificate, deoarece încălzirea anunţată de Termoficare în Vinerea Mare nu s-a concretizat decât eventual pe ici, pe colo.
„Profundă dezamăgire”, în Rogerius
Vineri, Coaliţia Rogerius cerea Termoficare SA „să rămână prestator de serviciu al căldurii, nu furnizor al sondajelor prin call-center”. Solicitarea venea ca urmare a celor transmise anterior de Termoficare SA, cum că încălzirea nu s-a reluat deoarece nu au existat solicitări de la asociaţiile de proprietari, iar societate de termoficare şi-a consultat clienţii, dând sute de apeluri telefonice… Chit că deja de două săptămâni, noaptea temperaturile coboară sub 10 grade Celsius, iar legea spune că dacă aceste condiţii sunt întrunite, furnizorul de termoficare trebuie să reia agentul termic. Coaliţia Rogerius este o structură non-formală ce adună mai mulţi preşedinţi şi administratori de asociaţii din cartierul Rogerius. „Își exprimă profunda dezamăgire față de continuarea abordării neprofesionaliste în relația cu consumatorii. Rolul unui manager trebuie să fie gestionarea profesionistă și a situațiilor inedite, cum este cea de față, concomitent cu respectarea legii. Ori, din momentul în care temperaturile cobor trei nopți consecutiv sub 10 grade C, prevederile contractuale legate de furnizarea căldurii înspre blocurile de apartamente sunt cele care trebuie să primeze și nicidecum prezentarea unor rezultate irelevante din cvasi-sondaje, care nu au niciun fel de importanță din punct de vedere social și juridic”, arăta Coaliţia Rogerius în comunicatul său.
„Demontare mult prea rapidă”
De altfel, Coaliţia Rogerius scoate la iveală motivul tehnic pentru care Termoficare SA nu a reluat încălzirea: deoarece societatea orădeană de termoficare a procedat deja la demontarea „mult prea rapidă” a contoarelor la asociaţiile de proprietari. Coaliţia Rogerius: „Un alt motiv important al imposibilității (Termoficare SA) de a furniza căldură în calorifere este cel de ordin tehnic, omis de a fi detaliat opiniei publice. Anume, odată cu demontarea mult prea rapidă a contoarelor de la majoritatea punctele termice, devine aproape imposibilă reluarea în condiții optime a prestării obligațiilor contractuale într-un timp adecvat, fapt pentru care, din nou, nimeni nu își asumă răspunderea, decât sunt expuse scuze sporadice”. Prin urmare, „Coaliția Rogerius își exprimă în mod public opțiunea pentru existența unui sistem care să acorde posibilitatea locatarilor de la nivel de scară și blocuri pentru a decide ei înșiși pornirea agentului termic în momentul de față, cât și pentru zilele friguroase ce urmează. În situația în care se dovedește nu pentru întâia dată incapacitatea de a gestiona în mod corespunzător situațiile deosebite, domnul manager Necula face din nou dovada nejustificării prezenței sale în fruntea celor două societăți de interes public orădene!”
Necula: „Da, am demontat contoare”
Contactat de redactorul JB&Bihon, managerul Stănel Necula neagă faptul că motivul principal pentru care Termoficare SA nu a reluat încălzirea ar fi demontarea contoarelor. Chiar dacă admite că Termoficare SA a început să demonteze deja contoarele din oraş, de la blocuri şi din punctele termice! Stănel Necula: „Aş zice că în procent de 90%, motivul pentru care nu s-a reluat încălzirea a fost lipsa solicitărilor din partea asociaţiilor de proprietari. Chiar dacă au fost solicitări de la orădeni, 21 de apeluri punctuale de la apartamente, dar noi avem contracte cu asociaţiile”.
Acelaşi manager Stănel Necula recunoaşte că a fost luat prin surprindere de temperaturile joase din această lună şi că s-a început un proces de demontare a contoarelor din oraş, pentru verificare, upgradare şi chiar înlocuire: „La începutul lunii, nu am anticipat că vom avea temperaturi care să necesite repornirea sistemului. De aceea, am demarat lucrări prin care să diminuăm problemele sistemului de termoficare, pentru următorul sezon. Aceste lucrări vor trebui finalizate până în 15 octombrie. Trebuie verificaţi contorii de la asociaţiile de proprietare. Într-adevăr, avem situaţii unde am demontat contoarele, ca să fie verificate metrologic şi să nu mai existe discuţii pe această temă. O asemenea situaţie există, ne-o asumăm, dar în niciun caz nu este o situaţie general valabilă pentru cele 800 de asociaţii de proprietari. Sunt 4.000 de contori în oraş şi nu avem timp fizic să facem verificările, dacă nu ne concentrăm pe graficul de verificare. Avem mai multe situaţii: o parte îi verificăm metrologic şi îi upgradăm. O parte, cei care sunt învechiţi, îi înlocuim şi, unde nu avem deloc, punem contori noi. Ne aşteptăm ca la ieşirea din iarna 2017 să avem tot sistemul contorizat. Verificarea o face furnizorul nostru de servicii – Elsaco Electronic. Ei au câştigat licitaţia pentru înlocuirea tuturor contorilor şi citirea de la distanţă, până în 2017”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!