Vor simţi, foarte probabil, o îmbunătăţire a serviciului de termoficare furnizat în locuinţe. „Preţul e acelaşi indiferent de sursa termiei”, au precizat edilii marți, la lansarea proiectului „Valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii punctului termic PT 902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în zăcământ”. Proiectul îi priveşte direct pe orădenii din zona Universităţii – Liceul Sportiv – Partenie Cosma – zona parcului Bălcescu – strada Sucevei, deservită de acest punct termic.
În contul acestui proiect de 3,9 milioane de euro sunt prevăzute mai multe lucrări de complexitate mare. Se utilează PT 902 cu module termice automatice cu funcţionare în paralel, şi pe geotermal şi pe agent termic din CET. Se montează 1430 metri de reţea pentru transportul apei geotermale de la sonda din incinta Universităţii până la PT 902 şi apoi 2.420 metri de reţea până la sonda de reinjectare a apei răcite.
Cea mai importantă parte a proiectului este forarea unei sonde noi de reinjecţie şi achiziţionarea unei staţii de reinjecţie.
Proiectul este suportat integral din surse externe: 75% din programul Energie Regenerabilă, derulat prin Granturile SEE 2009-2014 şi 25% de la bugetul de stat, din Fondul pentru Mediu.
Lansarea oficială a proiectului a avut loc la Hotel Continenal, cu participarea viceprimarului Mircea Mălan şi a responsabililor de proiect, Arni Gunnarsson şi Daniel Ţigan.
Viceprimarul Mălan a arătat că una dintre priorităţile administraţiei orădene este valorificarea, respectiv gestionarea în condiţii cât mai bune a energiei geotermale şi punerea în valoare a zăcământului de apă geotermală de sub Oradea. Sonda de reinjectare este estenţială pentru asigurarea perenităţii zăcământului subteran. Islandezul Arni Gunnarsson, reprezentantul partenerului oficial al proiectului din Islanda, ţara care are cea mai bună expertiză din lume în utilizarea energiei geotermale, a menţionat că în Islanda utilizarea energiei geotermale are o vechime semnificativă. Primul proiect de valorificare a energiei geotermale a fost în implementat încă în anii 70, iar astăzi aproape 90% din energiile utilizate provin din energia geotermală. Asta a dus la obţinerea unei energii mai curate, ieftine şi inepuizabile. În plus, asigură „protecţie faţă de jucătorii puternici de pe piaţa energiei, Putin de exemplu”, a mai spus islandezul.
Termenul limită pentru realizarea acestui proiect este primăvara anului viitor dar Daniel ţigan insistă că s-ar putea ca proiectul să se termine în această toamnă. Punctul termic 902 alimentează cu imobilele situate pe străzile Matei Basarab, Sucevei, Rimanoczy Kalman. Alimentarea punctului termic PT 902 cu agent geotermal de 85 grade C va înlocui agentul primar CET pentru producerea de energie termică şi va asigura prepararea apei calde de consum pe perioada sezonului de încălzire. Substaţia geotermală din PT 902 va produce o energie de 3000 Gcal (3498 Mw)/sezon încălzire + 150 Gcal (175Mw)/sezon încălzire pentru prepararea apei calde de consum. Prin utilizarea energiei geotermale în locul agentului primar CET, cantitatea de emisii de CO2 care vor se vor reduce anual este de aprox. 1779 to/an.
Date financiare
Valoarea contractului de finanțare: 17,611,921.21 lei
Valoarea fonduri lor nerambursabile: 17,264,124.51 lei
Sursa de finantare: Programul RO06 Energie Regenerabilă (Rondine), derulat prin Granturile SEE 2009-2014
Durata proiectului: 2014 – 2017
Citiți principiile noastre de moderare aici!