Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea a inaugurat un nou laborator de restaurare de înaltă performanţă. Laboratorul de restaurare lemn a fost amenajat la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” din Oradea, parte din Complexul Muzeul Ţării Crişurilor, şi va deservi secţiile de etnografie, istorie şi artă a instituţiei. Laboratorul va funcţiona aici până la mutarea Muzeului în noul sediu.
Laboratorul a fost realizat în cadrul proiectului „Crearea de laboratoare de restaurare de înaltă performanţă cu centrele Debreţin-Oradea – HUROMUZEUM 0901/024/2.5.1”, proiect implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013 şi finanţat de către Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Partenerii proiectului sunt: Consiliul Judeţean Hajdú – Bihar – lider de proiect, Direcţia Muzeelor din Judeţul Hajdú – Bihar, Muzeul Déri Debreţin şi Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – parteneri proiect.
„Din ianuarie 2012, Direcţia Muzeelor din Judeţul Hajdú-Bihar – Muzeul Déri Debreţin a trecut din subordinea Consiliului Judeţean Hajdú-Bihar în cea a centrului „Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ” (Centrul de Mentenanţă al Instituţiilor din Judeţul Hajdú-Bihar). Astfel, managementul proiectului va fi preluat de Centrul de Mentenanţă al Instituţiilor din judeţul Hajdú-Bihar”, a precizat Erika Posmoşanu, asistent de proiect.
Laboratorul de restaurare lemn este al treilea laborator dotat şi amenajat în cadrul proiectului HUROMUZEUM.
Echipamente
Echipamentele achiziţionate pentru laboratorul de restaurare lemn, în valoare totală de 60.785.2 lei, cuprind: maşină combinată cu cinci operaţii, maşini-unelte pentru prelucrarea lemnului şi accesorii de prelucrare lemn, micromotor electric, încălzitor electric clei, fier de călcat 25/7 kg cu regulator de temperatură, precum şi higrometru digital cu accesorii.
„Cei doi restauratori lemn ai Muzeului Ţării Crişurilor, Attila Precub – secţia de Etnografie şi Irene Mărginean – secţia de Istorie, vor utiliza echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului pentru restaurarea obiectelor din colecţia de lemn a secţiei de Etnografie, ce cuprinde peste 3.000 de piese (mobilierul ţărănesc, unelte din gospodărie, obiecte de arhitectură ţărănească sau însemne de mormânt), dar şi pentru restaurarea obiectelor confecţionate din lemn aparţinând colecţiilor secţiei de Istorie (lăzi meşteşugăreşti, aparate muzicale, piese de mobilier, colecţia de ceasuri), precum şi ale secţiei de Artă (mobilier din perioada renaşterii, mobilier baroc, mobilier eclectic sec. XIX)”, a precizat Erika Posmoşanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!