Conform procedurii, ISU Bihor a notificat toate institutiile abilitate si a trimis la fata locului un echipaj de pompieri militari cu o autospeciala si o ambulanta tip B2, plus echipajul CBRN (pentru radiatii chimice, radioligice si nucleare). Camionul a fost dus intr-o zona de carantina si au fost făcute măsurători și de expertii de la Laboratorul de Igiena Radiatiilor (LIR) din cadrul DSP Bihor.
In urma controlului, pompierii au transmis ca nu e pericol nici pentru angajati si nici pentru populatie, dar camionul a fost trimis inapoi la Cluj. „Experții de la LIR au măsurat cu aparatul VIKTOREENN/90 determinând valoare de 2,2 – 2,3 MICROSIEVERT/oră. Nivelul de radiație a fost înregistrat la roată, la ușă, lângă mașină”, a declarat directorul DSP, Daniela Rahotă.
„În urma constatărilor, autoritățile au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică și mediu și au dispus returnarea acesteia la expeditor în dimineața zilei de 5 aprilie. Situația este controlată cu strictețe, iar angajații companiei, comunitatea locală și mediul nu sunt puse în pericol”, au declarat reprezentanții companiei.
Dupa primele informatii reiese ca valorile de radiatii peste limita fondului natural la incarcatura acestui camion cu deseuri municipale ar fi mai mici decat cele inregistrate luna trecuta, cand o alta utilitara, tot din Cluj, a fost descoperita cu radiatii mari.
[related-post post_id=”2212876″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!