Vineri, 30 mai, este ultima zi pentru depunerea situaţiilor financiare de către persoanele juridice. „Conform Ordinului MFP nr. 79/2014, situaţiile financiare anuale pot fi întocmite diferit de persoanele juridice, în funcţie de mărimea entităţilor”, a precizat Ioan Mihaiu, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.
Criterii
Mărimea entităţilor este stabilită în funcţie de trei criterii, a căror valoare luată în calcul este cea de la sfârşitul exerciţiului financiar, pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie aferente exerciţiului financiar precedent, respectiv 2012. Cele trei criterii sunt: totalul activelor – 3,65 de milioane de euro; cifra de afaceri netă – 7,3 milioane de euro şi număr mediu de salariaţi – 50. Potrivit Ordinului MFP din ianuarie, entităţile vor fi încadrate în criteriile de mărime şi în funcţie de indicatorii determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare încheiate pentru sfârşitul exerciţiului financiar curent, pentru care se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar. „Persoanele juridice care nu depăşesc limitele a două dintre cele trei criterii de mărime menţionate, la data bilanţului, întocmesc situaţiile financiare anuale prescurtate”, a explicat Ioan Mihaiu.
Potrivit Ordinului MFP nr. 79/2014, firmele care în exerciţiul financiar precedent au avut o cifră de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate.
Situaţiile financiare trebuie semnate de administrator. La depunere, toate situaţiile financiare trebuie însoţite de formularul „Date informative” (cod 30), formularul „Situaţia activelor imobilizate” (cod 40), de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
Situaţiile financiare anuale se pot depune la registratura unităţilor teritoriale ale MFP sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, şi pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.
Cei care nu depun în termen legal situaţiile financiare riscă să fie amendaţi cu până la 4.500 de lei. „Amenda este cuprinsă între 300 şi 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 şi 15 zile lucrătoare. Dacă întârzierea este cuprinsă între 16 şi 30 de zile lucrătoare, amenzile ajung până la 4.500 de lei”, a subliniat şeful AJFP Bihor. Amenzile se aplică şi pentru neîntocmirea şi nesemnarea situaţiilor financiare anuale (2.000 – 3.000 de lei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!