Mai sunt încă trei săptămâni pentru depunerea situaţiilor financiare la 30 iunie de către anumite categorii de contribuabili. Potrivit informaţiilor primite de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor, 18 august este termenul limită pentru depunerea raportărilor contabile. Potrivit legii, nedepunerea la termen a situaţiilor financiare se sancţionează cu amenzi cuprinse între 300 şi 5.000 de lei.
Cine depune?
Obligaţia depunerii raportărilor contabile revine operatorilor economici care aplică Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei. Vor depune raportări contabile şi societăţile cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată, care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 220.000 lei. Subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European, indiferent de exerciţiul financiar ales, vor depune, de asemenea raportările contabile la 30.06.2014. O altă categorie de contribuabili care trebuie să depună situaţiile financiare sunt operatorii economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014.
Entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de BNR, respectiv ASF, vor depune raportări contabile la 30 iunie 2014 în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de BNR, respectiv de ASF pentru domeniul asigurare, asigurare-reasigurare şi reasigurare, pentru domeniul pensiilor private şi pentru domeniul pieţei de capital.
Nu au obligaţia depunerii raportărilor contabile ,entităţile care nu au desfășurat activitate de la data înfiinţării până la 30 iunie 2014, cele care în semestrul I al anului 2014 s-au aflat în inactivitate temporară, cele înfiinţate în cursul anului 2014, precum și persoanele juridice care se află în curs de lichidare, potrivit legii.
Situaţiile financiare se pot depune la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată, pe suport magnetic, împreună cu raportările contabile listate cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, semnate şi ştampilate, potrivit legii, sau numai în formă electronică pe portalul www.e-guvernare.ro, având ataşată o semnătură electronică extinsă.
În vederea desfăşurării în condiţii optime a procesului de depunere a raportărilor contabile, Fiscul recomandă contribuabililor să utilizeze metoda depunerii on-line. „Anul trecut, în judeţul Bihor au fost depuse 24.684 de raportări contabile. Dintre acestea, 17.133 (circa 70%) au fost depuse online”, ne-a informat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor bihorene.
Nedepunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2014 în condiţiile prevăzute de lege se sancţionează conform prevederilor art. 42 din Legea nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă cuprinsă între 300-5000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!