Medicii inspectori de la Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP Bihor) informează că în 2 mai Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a extins cu încă trei luni a Urgenţei de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) şi/sau derivat din vaccin (cVDPV).
Inspectorii sanitari bihoreni zic că la această oră persoanele din trei state infectate de virus polio sălbatic şi derivat din vaccin cu risc de răspândire internaţională: Afganistan, Pakistan şi Nigeria. Și chiar dacă nu există persoane infectate se păstrează la risc de reinfectare cu virus polio sălbatic câteva state: Camerun, Niger, Ciad, Republica Central Africană (ţări din bazinul lacului Ciad)
Doctorii de la DSP Bihor informează că deși nu există persoane infectate se păstrează la risc de reinfectare cu virus polio derivat din vaccin următoarele state: Ucraina, Madagascar, Myanmar, Guinea şi Republica Laos.
Scurgere din aprilie
Medicii de la DSP Bihor amintesc că în luna aprilie a fost o scurgere accidentală de virus polio sălbatic într-o fabrică de vaccinuri din Olanda, în urma căreia o persoană a fost infectată şi excretă virus polio.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin poliomielită, recomandările internaţionale actuale privind vaccinarea obligatorie a persoanelor care călătoresc SPRE: Afganistan, Pakistan, Nigeria, Camerun, Niger, Ciad, Republica Central Africană, Guineea, Laos, Madagascar, Myanmar şi Ucraina. Pentru cetăţenii care au fost vaccinaţi în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgenţă chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.
Altă recomandare se referă la vaccinarea obligatorie a persoanelor care călătoresc DIN: Afganistan, Pakistan, Nigeria. Aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul acestor ţări indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) fără documente prin care atestă vaccinarea anti polio şi aotorităţile lor de graniţă au dreptul să interzică plecarea. Pentru evitarea acestor situaţii cetăţenilor din ţările respective care solicită viza pentru România li se va cere certificatul de vaccinări internaţionale pe care este notificată vaccinarea anti polio. Pentru cetăţenii care au fost vaccinaţi în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgenţă chiar înaintea acesteia.
Lista ţărilor pentru care se cere vaccinarea anti polio se actualizează periodic de către OMS după primirea rapoartelor din ţările respective.
Citiți principiile noastre de moderare aici!