Cu toate că amenzile pentru parcticarea muncii la negru sunt destul de mari, culminând chiar cu puşcăria de la un anumit nivel, încă mai sunt angajatori care nu fac forme de angajare salariaţilor.
Potrivit informaţiilor furnizate de către ITM Bihor, din totalul de 2.629 angajatori controlaţi în 2013, în domeniul relaţiilor de muncă, 206 au fost depistaţi că practicau munca la negru. Aceştia aveau la muncă 1.395 de persoane fără forme legale de angajare.
Indicatori
„Din analiza datelor rezultă că, în anul 2013, 7,84 % din totalul angajatorilor controlaţi reprezintă angajatorii care foloseau forţa de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare. 1,05 % din numărul total de salariaţi ai angajatorilor controlaţi reprezintă persoane care lucrau fără a avea încheiate contracte individuale de muncă”, a subliniat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.
Din totalul de 4.413.100 lei amenzi aplicate în anul 2013, 2.969.500 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 67,29% din totalul amenzilor aplicate.
„Profilul activităţii angajatorilor depistaţi că folosesc forţa de muncă fără forme legale de angajare este diversificat, fiind identificate în principal în domeniile: industria confecţiilor (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie, prestări servicii – curăţenie, jocuri de noroc, transporturi rutiere, presa”, a punctat inspectorul şef al ITM Bihor.
Controalele s-au efectuat inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal. Reprezentanţii ITM Bihor spun că există o complicitate între angajator şi angajaţii fără forme legale de angajare. De multe ori aceştia inventează motive demne de râs, atunci când sunt prinşi cu „mâţa- sac”. Problema apare atunci când angajaţii nu sunt plătiţi pentru munca prestată. De abia atunci se gândesc să depună reclamaţii.
Petiţii
Pe parcursul anului 2013, la nivelul ITM Bihor au fost înregistrate un 1.166 petiţii din care: 1.075 au fost exclusiv în domeniul relaţiilor de muncă, 77 au fost de competenţă comună relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă şi 14 au fost petiţii exclusiv în domeniul securitate şi sănătate în muncă.
Din cele 1.166 petiţii înregistrate, în anul 2013 s-a răspuns la un număr de 1.062 petiţii, restul urmând să fie rezolvate in termenul legal de soluţionare, pe parcursul anului 2014.
Dintre problemele depistate de către inspectorii de muncă în timpul controalelor efectuate ca urmare a petiţiilor depuse amintim: neîncheierea contractelor individuale de muncă sau întocmirea cu întârziere a acestora; neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă;neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare, a indemnizaţiilor de concediu medical; nerespectarea duratei timpului de lucru etc.
„Toate controalele efectuate au avut şi un caracter de informare, atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor, asupra riscurilor ce le presupune încălcarea prevederilor legale, în special practicarea muncii fără forme legale”, a explicat Marius Rotar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!