Persoanele care nu au stagiul de cotizare complet pentru a putea ieși la pensie mai pot să-și plătească retroactiv contribuțiile pe cel mult 6 ani.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 163/2020 (OUG 163/2020), stabilește modalitatea prin care persoanele care nu au calitatea de pensionari și care întrunesc anumite condiții, să poată plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare.
[eadvert]
Este vorba de perioade în care persoanele respective nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
Condiții
Pentru a putea plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare și implicit pentru a dobândi stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, persoana fizică trebuie să încheie, până la data de 1 septembrie 2021, un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii competentă, personal sau prin intermediul tutorelui, curatorului sau al mandatarului acesteia, desemnat prin procură specială.
De asemenea, trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere din care sa reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative: nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia; nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii și la data încheierii contractului de asigurare socială, nu are calitatea de pensionar.
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în contractul de asigurare, venit care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Contribuția de asigurări sociale se calculează aplicând la baza lunară de calcul, cota contribuției de asigurări sociale corespunzătoare, valabilă la data încheierii contractului de asigurare (în prezent 25%).
Plata contribuției de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la data de 31 august 2021, prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria Casei Teritoriale de Pensii competente. În situația în care la data de 31 august 2021 contribuția de asigurări sociale datorate nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
În cazul constituirii stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, în situații excepționale, precum pierderea sau deteriorarea carnetelor de muncă, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001 pot fi valorificate în baza informațiilor din arhiva electronică a caselor teritoriale de pensii publice.
Pensionați în cel mult 45 de zile
Persoanele care au încheiat contracte de asigurare socială în baza OUG nr. 163/2020 cu plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale pot beneficia de recunoaşterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limită de vârstă, urmând ca, după depunerea dosarului de pensionare, să primească decizia de pensionare în termen de maxim 45 de zile.
Având în vedere că informaţiile privind stagiul de cotizare realizat în baza unui astfel de contract de asigurare vor fi preluate automat din modulul informatic dedicat acestei activităţi, nu este nevoie de eliberarea unei adeverinţe care să facă dovada perioadei asigurate.
Potrivit informațiilor primite de la Andaluzia Coraș, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, în Bihor au fost încheiate, până în prezent 18 contracte în baza OUG 163/2020, contribuția minimă fiind de 558 de lei. „Dintre cele 18 persoane care și-au plătit retroactiv contribuția, zece au depus deja dosarele pentru pensionare. Aceste persoane persoane urmează să primească decizia de pensionare în cel mult 45 de zile”, a precizat Andaluzia Coraș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!