Dr. Lazok Reka din Beiuş şi medicii Simona Frăţilă, Mirela Cacuci, Iuliana Romocea şi Cristina Călin, din Oradea, oferă până în 30 iunie consultaţii gratuite pentru verificarea aluniţelor. Menționăm că dr. Chebeleu Amalia, de la Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, a oferit consultații în această campanie în 24, 31 mai.
Consultaţiile gratuite se oferă în cadrul unei campanii organizate de laboratorul dermatologic La Roche, în perioada 15 mai – 30 iunie 2017. Campania e oferită împreună cu 250 de medici dermatologi din 50 de oraşe din țară pentru a se marca „Zilele protecției solare”, eveniment național de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare.
Organizatorii transmit că există cel puţin două motive pentru a participa la „Zilele protecţiei solare”: melanomul este un tip de cancer, iar cazurile acestui tip de cancer apărut din cauza expunerii neprotejate la soare e în creştere în Europa.
„Melanomul malign este una dintre cele mai agresive tumori maligne. Se dezvoltă pe seama melanocitelor sau a celulelor nevice şi poate porni dintr-un tegument sănătos, dintr-un nev nevo-celular displazic, joncţional, sau dintr-un nev albastru. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului.
Melanomul malign are o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunițelor suspecte la medicul dermatolog, și susținem campania națională Zilele Protecției Solare”, a transmis dr. Lucian Russu, medic specialist dermatologie-venerologie la Centrul Medical Bioderm.
Expunere neprotejată
Dermatologii avertizează că 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală și de Est. 30% dintre români nu folosesc niciodată protecție solară, 10% folosesc protecție solară pe toată durata verii, 5% dintre români folosesc protecție solară zilnic, iar 70% dintre adolescenți nu folosesc protecție solară.
Acum şase ani, laboratoarele La Roche – Posay România au realizat un studiu privind comportamentul românilor la soare, modul de utilizare a produselor de protecție solară și motivele de prescriere pentru un fotoprotector. Studiul a urmărit să determine comportamentul pacienților români în timpul expunerii la soare. Rezultatele sunt îngrijorătoare la nivel de țară.
Cum 90% dintre cazurile de cancer depistate la timp sunt vindecabile, cei de la La Roche vor ca prin campania Zilele Protecției Solare să crească gradul de conștientizare a românilor privind riscurile unei expuneri neprotejate la soare și vor să creeze un obicei din folosirea regulată a produselor de fotoprotecție. Din acest motiv, reprezentanţii acestei firme şi campanii îndeamnă oamenii să consulte un medic dermatolog cel puțin o dată pe an.
Un studiu clinic important desfășurat în Australia timp de 15 ani, pe un eșantion de peste 1.600 de adulți, a demonstrat pentru prima dată că folosirea cu regularitate a cremelor de protecție solară reduce riscul apariției melanomului. Studiul, realizat de dr. Adele Green și publicat în Journal of Oncology, demonstrează reducerea apariției melanomului la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecție solară.
De 30 de ani, La Roche-Posay este implicat alături de comunitatea științifică pentru a promova protecția solară în lume. De mai bine de 40 de ani, La Roche-Posay colaborează cu dermatologi, la nivel internațional, pentru a crea produse de îngrijire și machiaj, având la bază apa termală La Roche-Posay.
Medicii implicaţi
În Bihor, medicii care oferă astfel de consultaţii gratuite pot fi găsiţi la următoarele date de contact:
– dr. Lazoc Reka, Spitalul Municipal de Urgență Beiuș – Ambulator, orele 11:00-12:00, luni și miercuri, interval 15 mai – 30 iunie, str. Romană nr. 7, Beiuș, tel. 0736/649.480;
– dr. Frățilă Simona, CMI, str. Remenyik Sandor nr. 4, marți și joi, orele 17:00-18:00, interval 15 mai – 30 iunie, tel. 0742/305.059 (pacienții vor solicita programare pentru „consultație campanie alunițe”);
– dr. Romocea Iuliana, Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, orele 19:30-20:30, în 8, 15 iunie, str. Corneliu Coposu nr. 12, tel. 0359/803.800, interior 135;
– dr. Cacuci Mirela, Policlinica Pelican, Rogerius, în 19, 26 iunie, orele 13:00-15:00, str. Corneliu Coposu nr. 2, tel. 0259/444.444 (pacienții vor solicita programare pentru „consultație campanie alunițe”);
– dr. Călin Cristina, Policlinica Pelican, Nufărul, în 19, 26 iunie, orele 13:00-15:00, și 21, 28 iunie, orele 14:00-18:00, str. C-tin Nottara, bl. C8-C10 (în spate la McDrive), tel. 0259/444.444 (pacienții vor solicita programare pentru „consultație campanie alunițe”).
Citiți principiile noastre de moderare aici!