„Am semnat documentul care însoţeşte proiectul de finanţare care are ca obiectiv restaurarea bisericilor de lemn de la Hotar şi Gheghie, biserici aflate pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A ”, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor, Lucian Silaghi. Următorul pas este organizarea licitaţiilor. Proiectul se derulează în perioada 1 ianuarie 2013-31 decembrie 2014. În iulie 2012 Direcţia pentru Cultură Bihor, a obţinut finanţare pentru restaurarea bisericilor de lemn din Hotar şi Gheghie prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România Ungaria 2007-2013. Valoarea proiectului este de 320.000 euro.
În cadrul proiectului va fi tipărit un ghid de bune practici în legătură cu restaurarea bisericilor de lemn din Bihor şi va fi organizat şi un simpozion pe această temă. Proiectul prevede şi semnalizarea lor corespunzătoare, în vederea includerii lor în circuitul turistic, dar şi amenajarea zonei de protecţie, inclusiv iluminatul.„Mă încântă, în mod special, organizarea unei întâlniri cu toţi preoţii parohi care au în parohiile lor biserici incluse pe Lista Monumentelor Istorice, dar şi tipărirea acestui ghid de bune practici care va împiedica efectuarea unor restaurări neprofesioniste, care pot distruge ireversibil aceste preţioase monumente istorice.Sperăm că noi am deschis calea spre accesarea unor fonduri cu destinaţie asemănătoare”, a spus directorul Lucian Silaghi.
Partener în proiect cu DJCPN Bihor este Primăria Kismarja care va restaura cu fondurile care îi revin o clădire care destinată să adăpostească un muzeu dedicat unui personaj istoric important în istoria Ungariei, Principele Bocskay. Şeful Direcţiei de Cultură a ţinut să precizeze colaborarea excelentă pe care o are în cadrul proiectului cu conducerile Primăriilor Auşeu şi Ţeţchea , precum şi cu preoţii parohi dar şi cu proiectanţii.
De importanţă excepţională
„Participanţii la expoziţia «Biserici care plâng, biserici care vor surâde -schimbarea la faţă a bisericilor de lemn din Gheghie şi Hotar », realizată de către DJCPM Bihor în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor şi Biblioteca Judeţeană cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului au putut să vadă care au fost motivele şi argumentele pentru care am ales cele două biserici pentru a fi restaurate. Nu a fost uşor să optăm pentru bisericile din Gheghie şi Hotar pentru că din totalul de 60 de biserici de lemn aflate pe Lista Monumentelor Istorice din Bihor, 15 biserici sunt de categoria A, adică de o importanţă excepţională. Ambele biserici datează din anul 1714, astfel că la finalizarea proiectului vom putea sărbători şi 300 de ani de la edificarea acestora” , a spus directorul Direcţiei pentru Cultură.
Lucian Silaghi a solicitat, recent, conducerii Institutului Naţional al Patrimoniului să includă în Planul Naţional de Restaurare pentru anul 2013, 14 monumente, din care şapte de categoria A, care au nevoie de intervenţii profesioniste de urgenţă. „Sperăm că în anul 2013 încă două biserici de lemn din categoria A şi două de categoria B vor beneficia de fonduri în vederea restaurării: bisericile de la Şebiş, Copăceni, Brădet şi probabil cea de la Surduc” , a precizat şeful Culturii bihorene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!