Oradea are acum locuri de parcare albe și galbene și, de anul viitor va avea unele noi, roșii sau albastre. Culoarea în care vor fi trasate aceste parcări situate în zone aglomerate dar în vecinătatea parcărilor publice etajate, nu a fost încă stabilită dar Direcția Imobiliară Oradea centralizează date despre gradul de ocupare a parcărilor centrale, pentru a decide unde anume se vor trasa cele noi.
„Vor veni niște măsuri, de la 1 ianuarie, dacă vrei să parchezi pe carosabil, de exemplu, în Piața Unirii sau pe Primăriei vei plăti în plus. La fel pe strada Dunării, dacă vrei să parchezi acolo vei avea de plătit în plus. Se va face o o zonă tarifară pentru parcările de la sol, aflate în jurul parcărilor etajate, care va fi taxată în plus. Va trebui să îi obligi pe oameni să folosească parcările etajate, în acest fel”, consideră primarul Florin Birta.
Principiul, spune el, este ca „acolo unde este foarte aproape parcarea etajată, locurile de la sol vor fi taxate, de anul viitor, la un preț care îi va descuraja să oprească acolo, în loc să mai meargă până în parcare. Ideea este să îi faci să nu mai parcheze acolo, decât dacă au o urgență.
Nu le poți desființa de tot….
În opinia primarului, măsura ar ajuta inclusiv clienții OTL care folosesc linia de pe Primăriei, blocată aproape zilnic din cauza mașinilor care parchează în gabaritul tramvaiului. O promisiune mai veche a edililor a fost că locurile de parcare de pe strada Primăriei se vor deființa odată cu darea în folosință a parcării subterane de pe Independenței.
[eadvert]
Acum, primarul spune că „nu poți să le desființezi total, dar dacă vei parca pe Primăriei vei plăti 10 lei pe oră, de exemplu”. Nu e clar, însă, cu ce ajută asta tramvaiul și călătorii care, la ore de vârf, de exemplu, sunt blocați din cauza vreunei parcări greșite.
Zonele sensibile
Direcția Patrimoniului Imobiliar a început inventarierea zonelor centrale în care s-ar preta aceste tipuri de parcări.
„Acum lucrăm la un proiect să identificăm zonele sensibile. Sunt multe, în vecinătatea parcărilor etajate, care sunt aglomerate iar staționarea pentru 2 ore e prea lungă. Vrem să vedem niște grafice, în funcție de ocuparea reală și de traficul în zona centrală, se vor propune aceste noi tipuri de parcare”, spune Lucian Popa, directorul DPI.
Cel mai probabil, durata de parcare în aceste zone va fi de o oră iar scopul, zice directorul, e „pentru a reda spațiile publice pietonilor și bicicliștilor, mibilității nepoluante”. Conform acestuia, parcarea subterană de pe Independenței are unul dintre cele mai bune grade de ocupare: la peste 200, 300 de tichete vândute zilnic, e cea mai tranzitată.
Noile taxe se vor pune în dezvatere publică, pe final de octombrie, odată cu întregul tablou de taxe și impozite aferent anului care vine.
Alte modificări centrale
Primarul Florin Birta spune că e în pregătire și modificarea regimului auto pe pe strada Traian Moșoiu, unde se va desființa un rând de parcări iar strada se va deschide pentru două benzi de circulație.
De asemenea, în capătul străzii Alecsandri, în zona Parcului 1 Decembrie, „mai sunt niște parcări care pot fi desființate și să extindem parcul puțin”, spune edilul.
Trimite articolul
XDeci in piata Unirii se va putea parca???!!! Deci nu mai e pietonala? 😂😂😂😂😂
-
Normal, de crapat oricum crapa toata piata, macar sa scoata ceva bani pentru refacere 😂
Cat de curand va fi 10 lei peste tot. Ca la cimitir de la 5 la 10 lei
Deci totul rãmâne cum este, iar dacã nu angajati în plus agenti care sã aplice sanctionile pentru neplata parcãrii, ce ai câstigat l
la vamã vei pierde la bac!!!!!
Luni aparea in presa ca primaria e pe minus cu 63 milioane lei cu lucrarile de prin oras. Si hop au gasit solutia de la 5 lei 10 lei
Va rog sa transformati parcarile de riverani in parcari de domiciliu, sau macar sa le faceti cu plata permanenta! Sa se plateasca non stop, zi, noapte, sambata duminica. Nu e corect sa platim abonament (scump fata de cele de domiciliu) si sa nu putem parca nici zi, nici noapte, nici in WE de tot felul de ciudati care-si lasa masinile pe la noi….
OK , acum astept HATE-ul , dar asta e ….
-
Parcare de domiciliu? Cea mai mare prostie. Dar deh, primaria are nevoie de bani din orice sursa.
Odata cu generalizarea sistemului, vom ajunge la blocarea orasului pe timp de noapte 😀
Sau la noi “oferte” imobiliare (vand apartament, cu parcare de domiciliu :P)-
Unde stau eu pe strada mea e plin de masii, nu se pot face de domiciliu ca raman multi pe dinafara. Asa ca regula e fiecare parcheaza unde apuca, nimeni nu are locul lui , si gata. Nu se cearta nimeni ca e locul lui, nu e scandal deloc. Cea mai buna metoda e la liber. Nu moare nimeni ca parcheaza 50m la distanta de intrarea in bloc. Nu mai platiti pe locuri si parcati unde vreti.
-
Esti prost, stai jos cu locurile tale libere, auzi la el ce tampit sa fie locurile libere. Unde te crezi in Teleorman?
-
Comenteaza idiotul lui Bolojan
-
-
-
eu zic sa pună tarif pe a mai gândi sa fie ilegal sa gândești daca nu plătești taxa!
-
Atat stiu sa taxeze. Au gaura la buget. Firme nu pot atrage ca alea ne ocolesc. Solutia e sa le platim noi toate lucrarile de rahat. Peste 10 ani toate vor intra in reparatii ca vor cadea in capul nostru. Atunci sa vad de unde bani
Faceți prima data 10 parcari supraetajate sau subterane și doar dacă locurile vor fi suficiente desființați parcările la sol și faceți tot centrul pietonal . Nu invers…..
Cel mai sarac oras mare cu cele mai scumpe parcari, taxe si impozite
-
da asa este din pacate
E covid, lume bolnavã, vopsiţi în verde.
Foarte bine, in centru sa vina sa circule sa parcheze doar cei care isi permit, nu rablele aduse de dincolo, asa macar in oras raman cei cu bani,, restul pot sa plece
-
am uitat sa spun, cand vin cu magarul si caruta made in teleorman trebe sa parchez si eu undeva
-
In curtea CJ ai un loc asigurat de Bolojan.
-