De 1 martie, primăvara a venit și pentru un pacient de 45 de ani din Reșița. Acesta a ajuns la secția Pneumologie1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor prin transfer de la Spitalul Reșița cu grave probleme de respirație.
[eadvert]
O echipă medicală a reușit să-l salveze folosind o procedură, spun ei, în premieră în Bihor și din informațiile pe care le dețin, și în România: rezecție tumorală endobronșică multicentrică, traheală și bronhii primitive bilateral! „Dublu asistat respirator: jet ventilație și ECMO ( Oxigenare prin membrană extracorporală)”, a spus medicul Alin Suciu.
Practic, acesta a avut mai multe tumori diseminate în gură, trahee și bronșii. Într-un cuvânt prin „tubul” prin care intră aerul.
„Pe calea principală a plămânului (trahee), bronșia primitivă (principală) dreaptă avea o formațiune tumorală ce obstrucționa în totalitate plămânul drept și nu permitea aerului să intre.
La fel, în bronșia primitivă stângă (principală) era o obstrucție de 50%. A trebuit tăiate și scoase afară, pe cale endoscopică pentru ca omul să poată respire”, a explicat medicul Alin Suciu, medic primar de medicină de urgență și medic specialist pneumolog – bronholog Clinica Pneumologie 1 Oradea/ Departamentul pentru Situații de Urgenţă.
Practic, explică dr. Suciu, în astfel de situații important este ca pacientul să fie oxigenat – să respire pe cale naturală sau ajutat de o membrană de oxigenare extracorporală. Esențial este însă ca oxigenarea să fie adecvată în timpul procedurii.
„În cazul acesta posibilitatea de a respira pe cale naturală era redusă datorită multitudinii și dimensiunii tumorilor. Astfel, s-a optat pentru jet de ventilație și ECMO (Oxigenare prin membrană extracorporală). Cu ajutorul ECMO sângele este scos din organism, oxigenat în exterior și acest aparat îl reintroduce în organism. Aparatul este, evident, mânuit de anesteziști si pneumologi”, a mai precizat dr. Alin Suciu.
Operația a decurs fără probleme, ne zice dr. Suciu, iar pacientul se recuperează.
„În momentul de față respiră bine singur, mănâncă, continuă tratamentul și așteaptă rezultatul histopatologic”, a mai spus medicul orădean. Potrivit acestuia, intervenția a fost una minim-invazivă, fiind o premieră nu doar pentru Bihor, ci și pentru țara noastră.
Cine salvează o viață, salvează o întreagă lume…
„Rezecții normale s-au mai făcut, dar, din cunoștințele mele și ale colegilor mei, nu s-au mai făcut folosindu-se ambele tehnici deodată, adică prin jet ventilație și ECMO. Procedura de rezecție se face cu ajutorul bronhoscoapelor „tub “de 1 cm diametru și 45 de cm și omul nu are nicio tăietură. Se face prin abord oral, fără incizie la piele sau cusături. «Vinovați» pentru acest pas uriaș spre viitor, cărora le mulțumesc pentru exemplara colaborare sunt: managerul dr. Carp Gheorghe, directorul medical dr. Daina Lucia, subsemnatul, dr. Venter Ciprian (medic primar ORL), dr. Florea Mihai (medic primar ATI), dr. Nedelcu Adina (medic specialist ATI), dr. Dobjanschi Sebastian (medic primar ATI), dr. Popescu George (medic specialist chirurgie cardio-vasculara Oradea), dr. Pop Ovidiu (medic primar anatomie patologica Oradea), inf. Simona Baciu, as. Borbei Lavinia UPU-SMURD Bihor. Tuturor medicilor, asistenților și infirmierilor Clinicii Pneumologie1 Oradea și ATI 2 Oradea le mulțumesc. Cine salvează o viață, salvează o întreagă lume”, este de părere dr. Suciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!