În Oradea, lupta electorală s-a dus de pe spaţii publicitare de dimensiuni impresionante, purtătoare de mesaje mai mult sau mai puţin inspirate. După calapodul fiecărei tabere politice în parte…
Apoi, poporul a fost chemat la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Campania nu a mai fost la fel de acerbă, dar bihorenii au putut citi destule bannere prin care li se aducea aminte de ce e bine să meargă să voteze la referendum.
Acum, ne mai desparte mai puţin de-o lună până la un alt vot important. Pe 9 decembrie, românii sunt chemaţi să-şi aleagă parlamentarii. O tagmă prea puţin apreciată de alegători, parlamentarii sunt, totuşi, în bună măsură emanaţia opţiunilor populare, votul pe listă fiind eliminat. Aceasta chiar dacă şi uninominalul de azi dă destule rateuri. Sistemul de vot e acelaşi cu cel din 2008. Prin urmare, de accesul în Parlament sunt siguri doar acei candidaţi care îşi câştigă colegiul cu minimum 50%+1 din totalul voturilor valabil exprimate.
Obiective electorale
Suntem deja în prima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 9 decembrie. În Bihor, 71 de candidaţi se bat pe cele treisprezece colegii – patru la Senat şi nouă la Camera Deputaţilor.
Uniunea Social-Liberală (USL) porneşte în cursă ca mare favorit. Co-preşedintele USL Bihor, Cornel Popa, a anunţat deja că USL Bihor îşi propune să câştige cu peste 50% în zece din cele 13 colegii. Cele trei pe care USL nu contează sunt cele din nordul judeţului, grupate în jurul municipiului Marghita şi a oraşelor Valea lui Mihai şi Săcueni. Opt dintre candidaţii USL sunt membri ai PNL (colegiile 1, 2, 3, 4, 8, 9 – deputaţi, respectiv 2 şi 3 – Senat). PSD are patru candidaţi USL (colegiile 5, 6, 7 – deputaţi; 4 – Senat), iar PC unul singur (Colegiul 1 Senat).
Alianţa România Dreaptă (ARD), formată din PDL, FC şi PNŢCD, are doisprezece candidaţi membri PDL şi unul care candidează din partea PNŢCD. E, practic, imposibil pentru ARD să obţină locul 1 măcar într-unul dintre cele treisprezece colegii. Aceasta deoarece USL e o alianţă prea mare, iar UDMR are „feudele” sale. Şansa ARD este la redistribuirea mandatelor, de la nivelul Biroului Electoral Central, în acele colegii în care niciun candidat nu reuşeşte să adune măcar 50%+1 dintre voturi. Preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a anunţat că, „în mod realist”, ARD Bihor îşi propune să obţină trei mandate de parlamentar din aceste alegeri. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, ARD trebuie să aibă un scor politic la nivel judeţean apropriat de 20% din totalul sufragiilor.
UDMR ar trebui să-şi poată închide cele trei colegii din nord (1 Senat, 1 şi 2 deputaţi) cu victorii care să treacă de 50%. Maghiarii speră, totuşi, să mai obţină un mandat de parlamentar, la redistribuire. Eventual în Oradea (în Colegiul 8) sau în zona Salonta (Colegiul 6).
Multe depind însă şi de scorul electoral al PPDD Bihor, cât şi de ceea ce se întâmplă în celelalte judeţe. UDMR şi ARD vor avea de pierdut dacă PPDD are un scor bun în Bihor, în jurul a 10%.
Alţi doi actori politici sunt PRM şi PPMT. Cele două formaţiuni nu vor avea candidaţi în toate colegiile din Bihor. PRM nu şi-a înscris candidaţi în colegiile cu o populaţie maghiară semnificativă, din zonele Marghita, Săcueni şi Salonta (1, 3 – Senat; 1, 2, 6 – deputaţi). Invers, PPMT a renunţat să-şi mai desemneze candidaţi în zonele Aleşd, Beiuş şi Ceica.
9 femei din 71
Din cei 71 de candidaţi ce se luptă pentru Parlament, doar unul singur este neînregimentat politic. Un alt aspect interesant este dat de ponderea femeilor: 9 din 71. Adică 12,7% din totalul candidaţilor. Colegiul 6 Salonta se remarcă printr-o concurenţă feminină acerbă. Trei din totalul celor cinci candidaţi sunt femei. Reprezentantele ARD, UDMR şi PPDD. De asemenea, în Colegiul 7 Oradea concurează doi femei, din partea USL şi ARD.
Citiți principiile noastre de moderare aici!