[eadvert]
Până în prezent, au fost depuse 493 de astfel de cereri în județ, iar termenul limită pentru depunere este în două luni.
Instituția Prefectului din județul Bihor a emis o circulară prin care se subliniază obligația autorităților locale de a informa cetățenii cu privire la Legea nr. 123/2023 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991. Conform acestei legi, deținătorii de terenuri sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativele agricole de producție, nu au predat sau nu li s-au preluat terenurile de către stat pot solicita emiterea titlului de proprietate.
Pentru a depune o cerere de emitere a titlului de proprietate, solicitantul trebuie să însoțească cererea cu următoarele documente, care se depun la primăria pe a cărei rază se află terenul:
- Dovada că deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole, registrele cadastrale și în evidențele fiscale.
- Pentru terenul în cauză, nu trebuie să fi fost deschisă o carte funciară în baza Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
- Terenul nu poate face obiectul altor cereri de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane și nu trebuie să fi fost emis anterior un titlu de proprietate pentru acesta.
- Declarații de vecinătate vizate de către secretarul general al unității administrativ-teritoriale.
- Copii ale actelor de identitate, certificate de stare civilă și, în cazul moștenitorilor, acte de deces și certificate de moștenitor.
Prefectul a cerut, de asemenea, primăriilor din cele 41 de localități vizate de această prevedere legală să ofere un raport privind cererile înregistrate până în prezent, termenul limită de depunere fiind 19 noiembrie. Până în acest moment, au fost depuse 493 de cereri în județul Bihor, iar 39 dintre acestea au fost validate de Comisia Județeană de Fond Funciar.
„Încă de la începutul mandatului meu, am depus eforturi constante pentru a accelera demersurile legate de Fondul Funciar la nivelul județului. Fac un apel către primari să anunțe cetățenii și încurajez bihorenii vizați să profite de această oportunitate limitată de a intra în posesia terenurilor care le aparțin.” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Această inițiativă vine în contextul intrării în vigoare a Legii nr. 123/2023 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, care aduce schimbări semnificative în privința drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole.
Zone necooperativizate în Bihor
Nucet: Băița; Vașcău: Câmp, Colești, Câmp – Moți; Aștileu: Călățea; Aușeu: Codrișoru; Bratca; Budureasa; Bulz; Cărpinet; Brusturi: Orvișele, Loranta; Buntești: Ferice, Săud, Dumbrăvani, Brădet; Ceica: Ceișoara, Cotiglet, Corbești; Câmpani: Câmpani, Fânațe, Hârșești, Sighiștel, Valea de Sus; Copăcel: Bucuroaia, Poiana Tășat, Surduc; Curățele: Beiușele, Cresuia, Pocioveliște; Derna: Sacalasău Nou; Dobrești; Drăgănești: Talpe; Drăgești: Strahoș, Topești; Finiș: Finiș, Fiziș, Cătun Brusturi; Lăzăreni: Calea Mare, Gruilung; Lazuri de Beiuș; Lugașu de Jos: Cătun Termezeu; Lunca: Briheni, Seghiște, Cătun Ursești; Măgești: Gălășeni; Pietroasa; Pomezeu: Sitan, Vălani de Pomezeu, Câmpani de Pomezeu, Vidiș; Remetea: Meziad; Rieni: Valea de Jos; Roșia: Roșia, Lazuri; Șinteu; Șoimi; Șuncuiuș; Tărcaia: Tărcăița, Mierag; Tileagd: Uileacu de Criș, Tilecuș, Bălaia; Țețchea; Uileacu de Criș; Vadu Crișului; Vârciorog.
Bihorenii din 38 de localități pot solicita acte de proprietate pentru terenurile necooperativizate
Citiți principiile noastre de moderare aici!