Zonele pavate cu piatră sunt cu aproximativ 10 grade Celsius mai reci decât cele asfaltate, zice un studiu simplu al edililor. Când asfaltul din Piaţa Ferdinand emană 62 grade, piatra din Piaţa Unirii radiază temperaturi de 54 sau 52 de grade, în funcţie de fel şi culoare. Prezentând stadiul lucrărilor în Piaţa Unirii, viceprimarul Micea Mălan a expus şi câteva măsurători de de temperatură efectuate miercuri după-amiază, în Piaţa Ferdinand şi în Piaţa Unirii.
„Acum, într-o zi caniculară, am putut compara temperatura pe care o generează asfaltul, închis la culoare, şi temperatura pe care o generează un pavaj din piatră naturală. Din calculele făcute privind valoarea temperaturii la o înălţime de 80 cm faţă de nivelul solului în data de 17 iulie, a rezultat că în Piaţa Regina Maria, temperatura la 80 cm faţă de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar în Piaţa Unirii tot la 80 de cm faţă de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului trani de 52 grade. Observăm aşadar că între asfalt şi piatra naturală din Piaţa Unirii este o diferenţă de 10-12 grade”, zice edilul.
În opinia sa, la amiază, când se înregistrează temperaturile maxime ale zilei, diferenţa este şi mai mare.
La cinci luni până la termenul de predare a lucrării, şantierul Piaţa Unirii a trecut de jumătatea lucrării pe partea de infrastructură dar nu şi pe cea de pavaj respectiv reabilitare a ansamblului monumental central. Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat joi dimineaţă, la faţa locului, stadiul lucrării şi gradul de implementare: „în ceea ce priveşte partea de infrastructură a pieţei, lucrările sunt gata în proporţie de 70%, îmbrăcarea cu piatră în proporţie de 45%, iar în ceea ce priveşte suprafaţa restaurată a ansamblului Duiliu Marcu, aceasta e finalizată în proporţie de 40%”.
Acesta a expus şi cea mai importantă completare adusă proiectului de reabilitare a Centrului. Cu finalizarea parcării subterane din strada Independenţei, s-a decis desfiinţarea locurilor de parcare de suprafaţă, pe porţiunea de stradă cuprinsă între Vulturul Negru şi Parcul 1 Decembrie.
În contul unei înţelegeri cu RDS şi cu firma care a contractat cu Compania de Apă Oradea înlocuirea conductelor pe acel tronson, s-a obţinut finanţarea pentru lărgirea trotuarelor şi pavarea lor cu porfir, după modelul celor din Piaţa Unirii.
Proiectul
Refacerera Pieţei Unirii se realizează prin finanţare europeană, contribuţia oraşului este de doar 5% din valoarea cheltuielilor eligibile. „Ne-a interesat să facem din Piaţa Unirii un loc mai bun pentru orădeni, să reuşim o corelare a spaţiului public cu viaţa urbană. Unul din obiectivele specifice a fost înlocuirea îmbrăcăminţii asfaltice iniţiale cu mai multe tipuri de piatră naturală: piatră cubică din porfir, plăci din porfir sau piatră trani. Piatra trani arată foarte bine ca nuanţă şi oferă un confort suplimentar faţă de nuanţele închise de asfalt. Pentru cei care nu ştiu, porfirul e o rocă vulcanică foarte rezistentă, iar cei din zona Trentino se mândresc cu acestă rocă pentru că din aceasta s-au făcut sarcofagele faraonilor. Garanţia cerută de Primăria Oradea pentru execuţie, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. În ceea ce priveşte bordurile, rigolele şi soclul statuii, acestea sunt făcute din granit auriu”zice, viceprimarul.
Cu verdeaţă
Din totalul de 29.000 mp, cât are piaţa centrală, 3.800 mp vor fi ocupaţi cu suprafaţa verde, pe care se vor planta 137 de copaci şi arbuşti de talie nu foarte mare, dar foarte umbroşi. 4.700 de mp este zona carosabilă, iar restul va fi suprafaţă pietonală. „Spaţiile verzi sunt astfel gândite încât să ofere o perspectivă neîngrădită asupra clădirilor. La finalul lunii august va începe şi montarea celor patru fântâni compuse din 540 de elemente de piatră masivă”, a mai anunţat vicele.
Iluminatul stradal va fi asigurat cu leduri, ceea ce va scădea consumul de energie electrică cu cel puţin 30%. La finalul şantierului urmează să fie montate 39 de bănci de odihnă şi coşuri de gunoi. Puţul descoperit în Piaţa Unirii va alimenta sistemul de spălarea pavajului şi la irigarea spaţiilor verzi. În zona Bisericii cu Lună vor fi montate două cişmele. Termenul final de predare a lucrării este ultima zi din acest an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!