Este vorba despre trei bărbați, considerați coordonatori ai grupărilor: Emil Pătru, Claudiu Gheorghe Luță și Gheorghe Laolanti Căldăraru, care se află în arest din 18 octombrie 2024.
După gratii au ajuns, în aceeași zi, Eugen Trancă, Valentin Oros, Iulian Duțescu, Iosif Gheorghe Taraioș, zis „Crețu”, (toți din grupul lui Pătru), Ioan Trofin (din gruparea lui Gheorghe Luță) și Hercule Căldăraru, zis „Asu”, care este considerat membru al grupării lui Gheorghe Laolanti Căldăraru. Aceștia sunt acuzați de constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracțional, trafic de droguri de risc și scoatere din țară a drogurilor de risc.
Încă 30 de zile de arest au primit alți șase inculpați, pentru aceleași acuzații: Ioan Șovre, Manuel Denis Oros, Ionuț Alin Luță, Felicia Stoian, Ioan Miron și Dumitru Silviu Bolovan.
Judecătorul a respins cererea celor 15 de a fi trimiși în arest la domiciliu ori de a fi puși sub control judiciar. Decizia poate fi contestată până miercuri, se arată în încheierea instanței.
Trafic cu medicamente considerate droguri de risc
Arestarea celor 15 persoane a fost decisă în urma a peste 40 de percheziții pe care procurorii DIICOT și polițiștii BCCO Oradea le-au făcut în luna octombrie a anului trecut în Bihor, Satu-Mare, Vâlcea, Iași, Gorj și Bucureşti. În același timp au fost efectuate descinderi în Serbia și Finlanda, scopul acțiunilor fiind de a aduna date despre 37 de cetățeni români, membri ai unor grupări suspectate de anchetatori de implicare în trafic cu medicamente psihoactive.
Este vorba despre preparate introduse în categoria drogurilor de risc, fiind astfel strict reglementate, pentru că au în compoziție substanțe active precum alprazolam, clonazepam și diazepam. Conform anchetatorilor, cetățenii români vizați de cercetări ar fi cumpărat comprimatele de la persoane din Serbia cu prețuri cuprinse între 4-5 lei pentru fiecare blister care conținea câte 15 comprimate. Ulterior, fiecare comprimat era vândut cu 1-2 euro în Finlanda, Suedia și Norvegia.
Ancheta a debutat în martie 2023, iar pe parcursul investigațiilor, autoritățile române au interceptat în punctele de frontieră Nădlac, Borș și Petea șapte transporturi cu 1,5 milioane de comprimate de Ksalol, Rivotril şi Bensedin. La rândul lor, anchetatorii sârbi au prins 9 suspecți și au capturat mai bine de 2,7 milioane de comprimate, în timp ce în Finlanda au fost descoperite peste 1,8 milioane de comprimate și au fiost arestați 30 de români și finlandezi.
Astfel, echipa internațională care a acționat în acest caz a descoperit peste 6 milioane de comprimate, în valoare de peste 12,5 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!