În intervalul 28 septembrie – 1 noiembrie, pe finalul sezonului de escaladă pe stâncă, căţărătorii de la Crux Oradea au iniţiat Festivalul Osoi Climbing, ca inaugurare a zonei de escaladă amenajată anul acesta.
„Sunt peste 30 de trasee echipate pe peretele din dreapta portalului şi în portal, cu dificultăţi de la foarte-foarte uşoare, de 5+ până la foarte grele, de 10+. Lungimea lor varianză între 10 şi 15 metri. Am început să echipăm zona de 1 Mai, şi acum este pregătită pentru public”, spune Sedevi Imre, antrenor la Crux Oradea.
Acesta spune că anul acesta a fost pentru prima dată în zonă şi i-a observat potenţialul pentru escaladă: „E o zonă foarte compactă, cu multe trasee simple. Lumea caută acest gen de zonă. Să ai mai mult de 15 trasee accesibile începătorilor, într-un singur loc, mai rar găseşti asta în România. Majoritatea lor sunt uşoare, foarte puţine intermediare ca dificultate. Ideea a fost să deschidem o zonă pentru copii şi începători foarte aproape de Oradea, şi cred că am reuşit”, spune antrenorul.
Festival
Organizatorii evenimentului sunt Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Asociaţia Crux Escalada Oradea, Clubul Speocristal Oradea şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, administratorul sitului Natura 2000 „Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, pe teritoriul căruia sunt situate Peştera Osoi şi faleza pe care au fost echipate traseele de escaladă.
Festivalul este co-finanţat de către Romanian-American Foundation şi Fundația pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány în cadrul proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, implementat de CAPDD Bihor. Evenimentul are ca parteneri Alpin Expe, Vita Line Sport SRL şi susţinători pe Serviciul Judeţean Salvamont – Salvaspeo Bihor, Aventura Treking, Primăria Vârciorog şi Composesoratul „Măgura” Vârciorog.
Festival la cort
Participanţii nefamiliarizaţi cu zona trebuie să ştie că nu există o zonă special amenajată ca parcare, pentru că terenul disponibil nu permite asta. „Pentru campare există două posibilităţi. O variantă este să vă amplasaţi cortul în imediata apropiere a falezei, pe mici zone cu teren plan în mici (da mici) poieni sau în pădure. O altă variantă este să campaţi într-o poiană mare, aflată pe Valea Poieni, la circa 2 kilometri în amonte de zona festivalului, situată chiar pe marginea drumului, deci uşor accesibilă”, transmit organizatorii pe pagina festivalului.
De asemnea, insistă că evenimentul nu se adresează doar „elitei”, „ci este un eveniment la care pot lua parte, cu mic cu mare, novici în ale escaladei, dar şi căţărători cu vechime, existând trasee adecvate pentru toată lumea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!