Clădirea austeră care ani de zile a fost centru de zi pentru persoanele cu scleroză multiplă din Oradea este, acum, o unitate social-medicală cu dotări şi condiţii de invidiat. Asta după ce Primăria a implementat proiectul „Reabilitare, modernizare, extindere centru de zi pentru persoane cu scleroză multiplă din municipiul Oradea”, finanţat din bani europeni. Festivitatea inaugurării s-a consumat, la finalul săptămânii trecute, cu reprezentare la cel mai înalt nivel din partea autorităţilor locale dar şi din partea Episcopiei Ortodoxe.
În prezenţa primarului Ilie Bolojan, a secretarului de stat Marcel Boloş şi a consilierilor locali Florica Cherecheş – şefa comisiei sociale a Consiliului local, Huszar Istvan şi Pasztor Sandor, a unei numeroase delegaţii a Episcopiei Ortodoxe şi a celor direct interesaţi, episcopul Sofronie Drincec a oficiat slujba de sfinţire a lăcaşului.
Vulnerabili
Intervenţia primarului Ilie Bolojan a avut loc sub semnul unei emoţii extreme, poate o premieră a apariţiilor sale publice. Edilul s-a adresat audienţei pe un ton scăzut, de om pe punctul de a izbuncni în lacrimi. „Am ajuns aici ceva mai devreme şi mi-am găsit, aşteptând să înceapă inaugurarea, un fost coleg în scaun cu rotile. Mi-a spus: „Nu mă băga în seamă. Totul e în regulă. Un coleg care a trudit pentru acest centru mi-a prezentat-o mai devreme pe mama lui, care e tot în cărucior. M-am gândit cât suntem de vulnerabili şi că trebuie să mulţumim lui D-zeu că suntem sănătoşi”, a spus primarul.
Edilul a apreciat apoi că finalizarea investiţiei înseamnă şi un început important de colaborare între Primărie şi Episcopia Ortodoxă, sub oblăduirea căruia funcţionează centrul.
Viziune socială
„Ţin să-i mulţumesc d-nei Cherecheş, care a împins toate aceste proiecte sociale înainte şi d-lui Boloş care, prin natura muncii sale, a făcut posibilă atragerea banilor necesari şi implementarea lor. Ea a susţinut o viziune pentru aceste proiecte sociale, opt sau nouă la număr, unele aflate în faza inaugurării”, apreciază primarul. Secretarul de stat Marcel Boloş şi-a exprimat satisfacţia că „proiectele la care am lucrat, acum prind viaţă”, mulţumind echipei sale de Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi, din nou, Floricăi Cherecheş, pentru sprijin şi implicare. „Există o demnitate a suferinţei şi faţă de aceşti oameni trebuie să avem tot respectul”, a mai spus Boloş, în încheiere, adresându-se cu respect celor care vor beneficia de serviciile centrului pentru bolnavi de scleroză multiplă.
Unitatea socială a fost deschisă în 1994. La demararea proiectului deservea 27 de persoane iar acum este frecventat de 50 de oameni. Dotările pentru kinetoterapie, fizioterapie, electroterapie, psihoterapie şi altele, îl fac atractiv pentru pacienţi din toată zona de vest a ţării. Iinvestiţia necesară este de 2,5 milioane lei, bani veniţi prin Programul Operaţional Regional pe axa privind Îmbunătăţirea infrastructurii sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!