Marți, 21 martie, s-a inaugurat primul proiect de reinjecție a apei termale din ultimii 20 de ani, care va contribui la regenerarea zăcământului de apă termală. Proiectul îi priveşte direct pe orădenii din zona Universităţii – Liceul Sportiv – Partenie Cosma – zona parcului Bălcescu – strada Sucevei, deservită de acest punct termic.
Obiectivul general al acestui proiect a fost creşterea producţiei de energie termică din surse regenerabile la nivelul municipiului Oradea prin alimentarea punctului termic 902, în perioada sezonului de încălzire, cu apă geotermală. Exploatarea sustenabilă a zăcământului este asigurată cu ajutorul unei sonde de reinjecţie a apei geotermale uzate, lucru care contribuie la evitarea epuizării zăcământului, dar şi la protejarea mediului.
Edilii au apelat la un program european prin care este promovată energia regenerabilă. Acest proiect presupune creșterea capacității de extracție a sondei din incinta Universității și ultilizarea acestei ape geotermale pentru a produce energie termică pentru încălzire și apă caldă.
Viceprimarul Mircea Mălan a arătat că una dintre priorităţile administraţiei orădene este valorificarea, respectiv gestionarea în condiţii cât mai bune a energiei geotermale şi punerea în valoare a zăcământului de apă geotermală de sub Oradea.
„Sperăm să ajungem la situația întâlnită în alte țări cu mai multă experiență în acest domeniu și la situația care presupune modernizarea energiei din apa geotermală în cascadă, fie prin faptul că într-un bloc trece agentul termic produs din apa geotermală, în primă fază prin calorifere, iar mai apoi în blocul vecin printr-un sistem de încălzire prin pardoseala, unde se folosește apa de pe retur provenită din blocul alăturat, fie că poate vom ajunge și noi să deszăpezim trotuarele, ca și în Islanda, cu apă geotermală, sau chiar cum se întâmplă în Franța și Italia: din apa geotermală poate să rezulte una dintre cele mai bune ape plate de pe piață.
După știința mea, Evian și San Benedetto sunt două dintre cele mai renumite ape plate care provin din apa geotermală, iar caracteristicile zăcământului de care dispune orașul Oradea (cel mai mare zăcământ de apă geotermală din România) sunt foarte bune și am putea ajunge într-un viitor chiar la această performanță”, a explicat Mircea Mălan.
Același preț
În ceea ce privește lucrurile palpabile care se văd în momentul de față, la finalizarea proiectului, managerul de proiect, Daniel Țigan, a precizat că: „Rezultatele proiectului se văd în sonda de reinjecție și stația aferentă acesteia de pe strada Ceyrat, în modernizarea instalațiilor interioare ale Punctului Termic nr. 902 din cadrul Liceului Sportiv, punct care asigură energia termică pentru încălzire și apă caldă pentru 60 de imobile situate pe străzile Sucevei, M. Kogălniceanu și Rimanoczy Kalman, dar și în rețeaua de conducte dintre forajul de producție din cadrul Universității Oradea, P.T 902 și forajul de reinjecție de pe str Ceyrat”.
Cei prezenți în sala de conferințe de la Hotel Continental au mai putut urmări și o prezentare făcută de inginerul Arni Gunnarsson, specialist în sonde de reinjecție, care a declarat că: „În momentul de faţă gradul de utilizare a energiei termale în Oradea este de 6 – 7%, iar în Beiuş de 70%. Prin derularea unor proiecte în Oradea procentul s-ar putea tripla”.
Întregul sistem a fost construit cu 3,2 milioane de euro, finanțare ce a fost asigurată procentual astfel: 85% granturile spațiului economic european și 15% de la bugetul de stat (fondul pentru mediu). Primăria Oradea a suportat doar cheltuielile neeligibile în valoare de 324.000 lei și care se referă la niște cheltuieli civile cum ar fi proiectarea, dirigenția de șantier și anumite taxe pentru avize.
Chiar dacă se vor încălzi pe apă geotermală, consumatorii din zona Universității vor plăti același preț pentru încălzire ca restul orădenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!