Elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a au revenit la şcoală de luni, 2 iunie 2020, după mai bine de două luni de lecţii online. Până pe data de 12 iunie ei se vor pregăti cu profesorii, faţă în faţă, pentru Evaluarea Naţională, respectiv Bacalaureat.
În şcolile din Bihor s-au luat măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Cursurile durează câte două sau trei ore, iar masca este obligatorie.
După primele estimări, în Bihor mai mult de jumătate din elevii înscrişi la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat s-au întors în bănci. Ei vor participa la activităţile de pregătire a examenelor naţionale. Pentru judeţul Bihor înseamnă în jur de 5.000 de elevi.
,,Mizăm pe un număr de 3.500-4.800 de elevi care vor participa la aceste activităţi de pregătire. Ceea ce ar reprezenta un număr de 80% din elevii înscrişi. 1.200 (adică un procent de 20%) continuă pregătirea online. Pentru aceşti copii au fost asigurate fluxul de acces în şcoli, triajul epidemiologic şi toate materialele toate materialele necesare pentru a fi în siguranţă: măşti, kituri sanitare (dezinfectant şi şerveţele dezinfectante), respectiv viziere pentru personalul sanitar din şcoli”, a declarat inspectorul şcolar general Virgil Blage.
Aproape 200.000 de măşti
Potrivit acestuia, până în acest moment, au fost distribuite 191.000 de măşti. Un număr de 9.000 de măşti au fost reţinute în rezervă, în cazul în care va mai fi nevoie – a mai informat inspectorul şef Blage.
,,S-au distribuit 13.093 de kituri sanitare (gel şi şerveţele umede), 310 viziere pentru personalul medical. S-a colaborat cu Ministerul Educaţiei, cu autorităţile administraţiei locale – Primăria Oradea şi Prefectură, care au pus la dispoziţie kiturile şi viziere. Direcţia de Asistenţă Socială Oardea a asigurat cadrele medicale pentru şcolile din Oradea, iar Direcţia de Sănătate Publică pentru cele din judeţ. Pot spune că şcolile din Bihor au fost pregătite în vederea reluării activităţii”, a asigurat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Acesta a precizat şi că instituţia pe care o conduce va organiza activităţi de monitorizare şi sprijin pentru toate şcolile în acest interval, din 2 până în 12 iunie.
Elevii au fost foarte receptivi la noile măsuri impuse de autorităţi. Cu toţii, profesori şi elevi, au declarat că preferă lecţiile faţă în faţă şi că se bucură că-şi revăd colegii. Pe unii dintre ei, această perioadă de criză i-a apropiat şi i-a ajutat să preţuiască mai mult timpul petrecut împreună.
,,E mai bine decât orele online. Parcă ne înţelegem şi mai bine decât în orele normale de clasă. Suntem mai puţini, e mai uşor să lucrăm aşa. E mai greu cu mască şi cu toate măsurile impuse, dar ne descurcăm”, a declarat Gabriela Bronţ, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 11 din Oradea.
Elevii ai căror părinți au decis să nu revină la şcoală, cei cu probleme de sănătate sau care au în familie persoane aflate în grupele de risc, vor continua pregătirea pentru examene în mediul online.
Citiți principiile noastre de moderare aici!