„Față de alte investiții comune, investiția în artă are o latură estetică și de atitudine culturală ce nu poate fi ignorată. E mai puţin amuzant doar să comparaţi evoluţia cotaţiei de piaţă a diverşilor artişti. În plus – dacă opera de artă este frumoasă, o să placă și altor cumpărători viitori. Dacă, peste o perioadă, opera pe care aţi achiziţionat-o vă place mai puţin, nimic nu vă împiedică să o vindeţi iar cu banii obţinuţi să achiziţionaţi alta”. Este premiza de la care pornesc specialiştii Armark atunci când se află faţă în faţă cu un potenţial investitor în artă.
Sute de orădeni au trecut aseară pragul Double Tree by Hilton pentru a vedea capodopere semnate de maeștrii Grigorescu, Tonitza, Petrașcu, Ressu, Dărăscu și Baba. Organizat de Casa de artă şi licitații Artmark, eveniment a fost dedicat iubitorilor de artă. Prin această expoziţie în care au fost prezentate tablouri în valoare de o jumătate de milion de euro, Oradea intră astfel în vizorul liderului pieței românești de artă. Alături de casa de licitaţii, Porche şi Primăria Oradea au fost parteneri în organizarea evenimentului.
Directorul Artmark a mulţumit viceprimarului Mircea Mălan pentru „sprijinul şi suportul acordat pentru organizarea acestei expoziţii de excepţie.
„ Mulţumesc Casei de artă şi licitaţii Artmark care a decis să organizeze acest eveniment la Oradea şi să ofere posibilitatea orădenilor de a vedea lucrările celor mai valoroşi pictori români, de a vedea cum au redat lumina pe pânză prin culoare, expresia pe care o are culoarea şi a ne bucura de impresii. Noi vom pune accent pe dezvoltarea laturii spirituale a oraşului, fiindcă Oradea nu-şi poate permite să nu aibă o viaţă culturală, spirituală. Pe dumneavoastră vă aşteptăm să veniţi cu idei pentru a realiza un managemnet cultural pentru oraş”, a spus Mircea Mălan, viceprimarul Oradiei. „Mi-a plăcut ideea de a construi o piaţă de artă aşa cum construieşti o clădire , fiindcă încă nu ne-am întâlnit cu imboldul de a construi conştient”, a spus criticul de artă Ramona Novicov, invitată să vorbească în deschiderea expoziţiei. Domnia sa nu s-a ferit să abordeze şi ceea ce poate fi percepută drept latura mercantilă a artei, faptul că, discret sub numele autorului şi a titlului lucrării este trecută discret valoarea estimată a operei de artă. „Ochiul nu e obişnuit cu această latură, avem frisoane la ce cote poate ajunge piaţa de artă.Produsul spiritual românsc nu şi-a găsit încă rampa de lansareSunt câteva vedete în plan internaţional, iar noi suntem mai puţini sensibili la cei care nu sunt în vogă.Noi suntem privilegiaţi să avem o astfel de întâlnire, chiar şi de scurtă durată. Întâlnirile preţioase sunt cele de scurtă durată, sunt cele care te fac să le doreşti Şi fiindcă intrăm pe tărâmul dorinţei, trebuie să spun că lucrările de artă sunt mai mult decât artfacte, că nu putem cuantifica cât de preţioase sunt decât în măsura în care dorim un obiect de artă, în măsura în care acestea sunt o promisiune de fericire. Aceste tablouri sunt speciale în măsura în care pânza a fost învestită cu energia creaţiei”, a spus critul de artă. Ramona Novicov i-a adus apoi în atenţia publicului pe cei care muncesc astfel încât cei care investesc în artă să aibă o imagine reală a cotelor şi randamentelor pictorilor, dar şi „virtuţile plastice care dau aerul şi legitimitatea autorilor de a fi în preajma marilor maeştri” în cadrul unui eveniment de excepţie. Directorul Artmark, Constantin Prisăcaru a promis că Oradea ca fi, de acum încolo, anual gazda unei astfel de expoziţii. Licitaţia operelor de artă prezentate la Oradea va avea loc la Bucureşti pe 28 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!