Câţiva dintre talentaţii elevi ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea au vizitat, joi, bunicii de la Fundaţia Consistoria „Efrem Beniamin” Oradea. Acţiunea face parte din proiectul „Înfiază un bunic”, iniţiat de prof. Carmen Bubela, şi va fi urmată de un şir de alte vizite lunare.
Impresionaţi peste măsură de nevoia de afecţiune, de înţelegere, sprijin şi de socializare a bătrâneilor abandonaţi acolo, copiii şi-au propus să-şi rupă din timpul lor şi să-i viziteze mai des. Ieri, elevii din clasa a V-a de la „Aurel Lazăr”, însoţiţi de câţiva profesori şi părinţi, au încercat să aducă o rază de soare în sufletul bunicilor aflaţi într-un cămin unde nu au foarte multe opţiuni de socializare sau de petrecere a timpului, oferindu-le un scurt spectacol cultural artistic. Copiii au intrat în vorbă cu ei, i-au îmbrăţişat şi le-au oferit câteva dulciuri.
Valori
„Prin acest proiect de voluntariat dorim să trezim interesul copiilor şi al părinţilor pentru valorile vieţii, pentru ceea ce este preţios, nobil şi firesc. Să dăm dovadă de omenie şi bunătate. Proiectul s-a născut ca un răspuns la principalele nevoi pe care le au persoanele vârstnice, mai exact nevoia de recunoaştere socială și nevoia de a comunica.
Avem obligația de a-i face pe copii să conștientizeze nevoile celor din jurul nostru, să le cunoască atât bucuriile, cât și necazurile şi să reacționeze corespunzător. Am observat la bunica mea bucuria și liniștea de pe chipul ei atunci când se joacă cu fiica mea, cu un copil. Cred ca bătrânii au nevoie de copii în viața lor, cum și copiii, de bătrâni. Prin acest proiect încercăm să le aducem speranță acestor oameni care au dreptul să zâmbească, să viseze, să fie fericiți și liniștiți”, a explicat Carmen Bubela contextul în care se derulează proiectul.
Proiectul este prevăzut să se deruleze pe o perioadă de patru ani, în el fiind implicaţi elevi din clasele gimnaziale, dar şi de liceu. Înainte de sărbătorile pascale, se vor întoarce la bătrânei pentru a le amenaja camerele cu ornamente de Paşti, confecţionate de ei, dar şi pentru a-i invita la jocuri şi activităţi creative (şah, remi sau scrabble).
Echipa de proiect:
dir. adj. Juncu Rodica, prof. Emilia Negru, prof. Ilisoi Eugen, Uivaroșan Gianina, prof. Brădău Cristina, prof. Juncu Vasile, ing. Ovidiu Hanga, cons. management Pintea Ramona
Citiți principiile noastre de moderare aici!