„La început Dumnezeu a făcut cerurile şi pământul. Din nunta Soarelui şi a Pământului s-au născut strugurii. Omul, din struguri a creat Vinul ca să-l simtă pe Atotputernic mai aproape de el”. Este moto-ul familiei Ur din Sântimreu, cel mai mare producător de vinuri din Bihor.
Vie cât vezi cu ochii. 47 de ha de viţă. Fetească Albă Regală, soi românesc a cărui existenţă în cultură se pierde adânc în istorie, soiul cu cea mai largă răspândire în podgoriile româneşti.Un soi care dă, în schimb, un vin de aleasă fineţe, rotund, catifelat, amplu, corpolent. Dincolo, un soi originar din Franţa, Muscat Ottonel, soi din care se produce un vin galben-pai, un vin de un auriu proaspăt şi bogat, cu o aromă tipică de muscat care evoluează prin învechire de scurtă durată într-un buchet foarte complex, prin gust fin și delicat. Şi Merlot-ul e prezent în plantaţiile de viţă de vie ale familiei Ur.Merlot-ul dă un vin roşu, puternic şi intens, dar în acelasi timp catifelat, cu tanini evidenţi, însa bine temperaţi. Din 2012, aceste soiuri sunt acompaniate de o specie nobilă: Pinot. Provine din cea mai mare pepinieră de profil din Italia.
Istoria Vinului de Sântimreu, Cramele Ur a început la 1891.
„Sântimreu este locul unde străbunicul meu, căsătorit aici s-a ocupat pentru prima dată cu viticultura. Şi eu mă ocup de când mă ştiu”, spune Ur Sigismund senior. Azi, datorită solurilor argiloase, Sântimreu este zona viticolă reprezentativă a judeţului, iar vinul de Sântimreu, marcă înregistrată a Cramelor Ur este un brand al Bihorului. Ur Sigismund senior a lucrat în perioada comunismului în construcţii. El este cel care a transformat pasiunea pentru agricultură în afacere de familie. Primul pas l-a făcut în 1994. Azi, familia Ur este cel mai mare producător de vin din Bihor. Ur Sigismund jr se ocupă de distribuţie prin reţeaua de magazine din Oradea, Marghita şi Salonta. El speră că pasiunea pentru viticultură va fi împărtăşită şi de fiul său care are acum 5 anişori. În vie, munca nu însă uşoară. Când cade frunza încep tăierile şi ciclul este unul continuu. Iar pentru a fi competitiv trebuie să fii mereu updatat la cerinţele Uniunii Europene. „Primul program la care am aplicat a fost FEADR, în 2009. A fost un proiect de aproximativ 180.000 de euro prin care am achiziţionat utilaje de procesare: rezervoare de depozitare din inox, o secţie de vinificare automatizată,o autospecială pentru transportarea strugurilor din plantaţie la sectia de vinificare si o autospeciala pentru transportarea vinului în magazinele specializate proprii.Toate utilajele achizitionate corespund celor mai înalte standarde ale Uniunii Europene. Pe lângă achiziţia utilajelor am reusit să modernizăm şi spaţiul de depozitare. Trăgând linie, azi avem cea mai modernă secţie de vinificaţie din Bihor”, spune Ur Sigismund senior. Investiţia în linia de producţie nu este însă singura. „În 2012, am plantat prin reconversie 25 ha de vie. Anul acesta am făcut reconversie din forţe proprii şi dorim să ne extindem în continuare. De la început am ştiut că în activitatea pe care dorim să o începem, concurenţa este foarte mare, fapt pentru care am fost conştienti că numai cu vinuri de înaltă calitate putem intra şi rămâne pe piaţă, experienţa acumulată de a lungul anilor şi calitatea vinului de Sântimreu ne-a încurajat în activitate.” , explică Ur. Sigismund jr.
Citiți principiile noastre de moderare aici!