Nicolae Covaci, solistul legendarei formații rock Phoenix, le-a acordat studenților din România dreptul de a utiliza o piesă de-a sa ca imn al lor.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a anunțat cu mândrie și onoare că a semnat un acord cu Nicu Covaci, prin care acesta permite organizației să utilizeze compoziția „În umbra marelui urs”, ca imn al federației.
„Este un semn de recunoaștere a activității noastre în reprezentarea studențească, dar și în societatea românească. Istoria acestui cântec în viața federației are o importanță deosebită, sprijinul formației timișorene față de demersurile ANOSR fiind arătat în repetate rânduri. Momentul definitoriu a fost în anul 2013, când Nicu Covaci a transmis un mesaj societății și decidenților despre importanța educației, în cadrul campaniei «6 pentru educație».
Astfel, cântecul a fost adoptat ca imn al campaniei prin care ANOSR solicita respectarea Legii nr. 1/2011 a educației naționale și alocarea a 6% din PIB-ul României pentru educație”, a arătat Mihai Dragoș, președintele ANOSR.
Repercusiuni
Povestea cântecului prezintă experiența personală a compozitorului, care a trăit repercusiunile regimului comunist.
„«În umbra marelui U.R.S.S.» este o compoziție născută din trăirile mele, din dezamăgirile cu care m-am confruntat când m-am întors în țară și am observat că nu s-a schimbat nimic din ce doream sau speram să se schimbe. Este o piesă cenzurată, într-o anumită măsură – există un singur post de radio în România care o difuzează la nivel național – dar a ajuns una dintre cele mai apreciate și mai solicitate din repertoriul formației, iar publicul o cere insistent la fiecare concert.
Am văzut o filmare de la protestele studenților din vară, din Timișoara, când au împânzit Piața Unirii și au cântat vers cu vers toată melodia, în timp ce ieșeau în stradă și își cereau drepturile care li se cuvin. Nu pot explica ce am simțit atunci… Pentru mine a însemnat o confirmare, a fost unul din momentele acelea în care îți dai seama că tot ce ai făcut, tot ce ai sacrificat, nu a fost degeaba”, a dezvăluit Nicu Covaci.
Luptă pentru idealuri
Mesajul se identifică și cu dorința de schimbare și lupta pentru idealurile studenților, în fața unei conduceri care, de cele mai multe ori, se arată nepăsătoare la adevăratele nevoi ale acestora, dar și la cele ale societății.
„Astăzi, «În umbra marelui U.R.S.S.» a rămas unul dintre simbolurile mișcării studențești din România, iar emoția pe care această melodie o transmite în sufletele noastre, de fiecare dată când o ascultăm, ne duce cu gândul la libertatea pentru care s-au zbătut părinții noștri, pentru care au murit tineri în timpul Revoluției române din 1989 și ne dă curajul de a lupta și noi, la rândul nostru, pentru drepturile noastre, pentru viitor și pentru o societate mai bună, mai dreaptă, indiferent de piedicile și obstacolele care ne stau în cale”, mai arată liderul ANOSR.
Acordul a fost semnat la Vama Veche, în perioada 29 august – 3 septembrie 2019, în timp ce liderii organizațiilor membre ANOSR, împreună cu Biroul de Conducere, au stabilit acțiunile pe termen mediu și lung ale federației.
„De-a lungul anilor, cultura organizațională a ANOSR se transmite prin oameni care rezonează cu aceleași principii și valori. Astfel, acest document încununează activitatea de 20 de ani a primei federații studențești care își asumă reprezentarea la nivel național, dând voce tuturor studenților din România, generații după generații de tineri care luptă pentru prezent și pentru un viitor mai bun!
Îi mulțumim pe această cale domnului Nicolae Covaci și formației Phoenix, cea mai longevivă formație rock din România”, a mulțumit Mihai Dragoș.
Phoenix la Oradea
Formația Phoenix revine la Oradea pe 16 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 20.00, în cadrul turneului național „Fie să renască 19”.
Turneul național cuprinde 14 orașe și are un aer mai degrabă războinic.
Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români, a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Noii membri ai formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock, ajungând la etno-rock.
Piese celebre au fost, sunt și încă vor fi fredonate de generaţii întregi. „Vremuri”, „Fată Verde”, „Negru Vodă”, „Strunga”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mica ţiganiadă”, „Nunta” sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix.
Continuitate
Mesajul turneului este credința în continuitate, după cum a spus Nicu Covaci.
„Phoenix și-a câștigat pe deplin drept numele care i-a intuit încă de pe atunci destinul și renaște cu fiecare pas spre viitor. Visul meu? Să stau într-o zi în sală, să aplaud o tânără formație Phoenix. Fată verde, Mugur de fluier, precum și altele pe care le vom anunța curând, în viitoarele concerte, au fost nu doar muzică, ci și simboluri. Ele continuă să existe și să fie puse în valoare de o generație tânără, străină de vremurile noastre, de credințele sau spaimele noastre. I-am ales pe cei mai buni dintre cei buni și prin ei, pasărea a dovedit că poate (pentru a câta oară?) să renască. Iar zborul ei, de fapt, e mai frumos decât oricând”, a scris Nicu Covaci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!