„E o decizie luată la nivelul Poliţiei Române, pe care o respectăm şi o vom pune în aplicare la nivelul IPJ Bihor, continuând să urmărim eficientizarea structurii şi resurselor pe care le avem. În esenţă, se va suplimenta numărul de funcţii la posturile comune de poliţie şi se va diminua numărul de funcţii la secţiile rurale regionale”.
Cum IPJ Bihor a colaborat în ultimii ani cu Căpitănia de Poliţie Hajdu-Bihar, în perspectiva intrării în Spaţiul Schengen, l-am întrebat pe chestorul Liviu Popa dacă în Ungaria există posturi de poliţie.
Mai multe flagrante
„Nicio altă ţară din Spaţiul Schengen sau din Uniunea Europeană nu mai are posturi comunale de poliţie. Şi Ungaria le-a desfiinţat de multă vreme. Poliţiile moderne sunt regionale, dinamice, mobile. Unii poliţişti de post comunal sunt tentaţi să fie mai îngăduitori cu viceprimarul prins băut la volan ori cu vecinul prins la tăiat lemne. Şi astfel devin mai puţin în slujba baciului Ioane şi a nanei Floare, cât a amicilor care-l cadorisesc cu un şpriţ, cu un miel de Paşte, un purcel de Crăciun, ori cu un beneficiu din partea Consiliului Local. Pe când patrulele secţiilor regionale nu se ataşează de nicio localitate şi sunt mai mult pe teren. De altfel, din bilanţul pe 2011 a IPJ Bihor a rezultat un număr sporit de flagrante reuşite în mediul rural faţă de 2010. A crescut şi numărul infracţiunilor rutiere constatate. În schimb, infracţionalitatea sesizată a scăzut în judeţul nostru, semn că patrulele secţiilor impun mai mult respect faţă de lege în ochii potenţialilor delicvenţi”, ne-a răspuns chestorul Popa.
În context, i-am solicitat să ne explice creşterea cu 6% a infracţionalităţii rurale sesizate, după cum motivează actuala conducere a Poliţiei Române reînfiinţarea posturilor comunale.
Angajări în „austeritate”
„Există mai multe feluri de infracţionalitate iar statistica e interpretabilă. Dacă prezinţi o cifră grosso-modo, e greu de văzut ce se ascunde în spatele statisticii seci. Se marşează acum pe anumite creşteri a cheltuielilor în mediul rural. Dar se pierde din vedere că a fost prima iarnă când poliţia rurală a fost dotată cu cauciucuri de iarnă. Oricum, infracţionalitatea e 80% în mediul urban şi de doar 20% în mediul rural. Aşa încât eu am încercat să marşez pe eficientizarea resurselor în mediul rural, nu pe suplimentarea lor”, ne-a mai spus Liviu Popa.
Cum noua măsură a fost anunţată cu doar câteva zile înainte de aplicare, l-am mai chestionat pe fostul şef al IGPR dacă nu cumva revenirea la posturile comunale pare cam „peste noapte”.
„Organizarea secţiilor rurale a fost o procedură publică de şase luni. Un concept de reformă trebuie să treacă prin faza de analiză, faza de implementare şi apoi prin cea de monitorizare. Pe urmă tragi concluziile. Eu consider că reforma în mediul rural era fundamentată şi începuse să dea rezultate. Acum ni s-a anunţat o măsură care trebuie aplicată de la 1 septembrie. O vom aplica, deşi momentan pare o ştruţo-cămilă, şi vom face în continuare eforturi să ne eficientizăm pentru a fi în slujba cetăţeanului”, a încheiat Liviu Popa.
Politia, la loc comanda
Citiți principiile noastre de moderare aici!