Sala mare a prefecturii Bihor a găzduit ieri o nouă întâlnire în cadrul campaniei naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Cea de-a doua etapă a proiectului se desfăşoară în toate cele 41 de județe ale țării.
„Scopul campaniei este de a realiza o informare corectă și completă a migranților români în ceea ce privește drepturile acestora în statele Uniunii Europene”, a precizat secretarul de stat Lilla Debelka prezentă la întâlnirea de ieri.
Temele abordate s-au adresat românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască în spațiul european și s-au focalizat pe aspecte precum: modalități de găsire a unui loc de muncă, sprijin pentru solicitarea dreptului la pensie, consilierea cetățenilor privind ghidurile legislative, codul fiscal din România și convențiile semnate de statul român cu statele membre ale Uniunii Europene. S-a discutat și modificările aduse legii electorale şi implicit despre posibilitatea românilor de peste hotare de a vota.
Prezentări tematice au avut reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), ai Autorităţii Electorale Permanente (AEP) respectiv cei ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANTPI).
Diseminare informaţii
În sală s-au aflat persoanele desemnate de către primarii unităţilor administrativ-teritoriale de la nivelul judeţului Bihor pentru a disemina informaţiile mai departe, în comunităţile locale din care fac parte, respectiv factori decizionali din domeniul social.
Scopul evenimentului este creșterea gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunități în afara granițelor României precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!