Într-o atmosferă degajată, corpul M al Cetății Oradea a găzduit, joia trecută, prima ediție a seriei de evenimente Prime CEO Club. Moderatorul Anamaria Urșoi a moderat o discuție cu români întorși din străinătate, care au reușit să înființeze afaceri de succes în Oradea. Este vorba despre branduri ce și-au găsit loc repede în peisajul orașului, precum localurile Piața 9 și Snoozz.
Au fost invitați în calitate de speakeri Răzvan Cheregi (autor și Ambasador RePatriot), Daniel Galea (fondator Piața 9) și Carmen și Cătălin Ursu (cofondatori Snoozz și Avoca). Adică tineri antreprenori care și-au folosit experiențele din Marea Britanie și Irlanda pentru a înființa afaceri de succes aici, acasă.
Toți aceștia au evidențiat motivele pentru care, o dată ce acumulezi cunoștințe și experiențe valoroase în Occident, merită, totuși, să te întorci acasă.
“În străinătate faci compromisuri pe care aici, acasă, nu le-ai face. De asemenea, trebuie avut în vedere că și costurile vieții de acolo sunt oarecum diferite față de cele din România”, subliniază Daniel Galea.
Într-adevăr, există diferențe consistente între cât câștigă un român în străinătate și cu cât rămâne efectiv la finalul lunii, după ce și-a plătit dările, chiria, întreținerea și toate celelalte cheltuieli necesare unui trai decent.
„Condamnați” la locul de muncă
“Este bine să pleci, să experimentezi, dar e bine să te și întorci. Mai este și dorul de casă, de prieteni, dorul de obiceiuri”, întărește Răzvan Cheregi, punctând lipsa forței de muncă din domeniul construcțiilor. “Un meșter poate câștiga foarte bine în România”, spune Cheregi.
Toți speakerii au subliniat diferența între venit și câștig, deoarece, până la urmă, totul se raportează la costurile de trai și la calitatea vieții. Și într-adevăr, viața este mai ieftină încă în România decât în țările occidentale. Sunt meserii unde și în țară se poate câștiga excelent. “Iar dacă sunt foarte bun, îmi pot face un PFA sau un mic SRL. Important este să vreau să mă dezvolt”, arată ambasadorul Cheregi.
Atât Daniel Galea (Piața 9) cât și familia Ursu (Snoozz) evidențiază cât de important este să te dedici afacerii, pentru a avea succes. Localurile pe care le-au înființat au devenit a doua lor casă. Altfel nu se poți supraviețui ca om de afaceri. La fel, aceștia au subliniat importanța pe care o dau relației cu clienții, dar și cu angajații. Fără niciun rabat de la standardele de calitate pe care le au în localurile pe care le-au înființat.
Cât despre birocrația din România, în mod surprinzător, aceștia nu au avut de relatat experiențe negative. Ba dimpotrivă.
Trimite articolul
XAceştia sunt românii atipici, care îşi fac planuri, le pun în aplicare, se dedică, mai greşesc, se ridică, şi merg mai departe. În schimb, restul românilor se plâng, stau, se scobesc în nas, dau vina pe politicieni, şi aşteaptă să le dea statul: “să ni se dea !”, “să ni se facă !”
-
“Într-adevăr, există diferențe consistente între cât câștigă un român în străinătate și cu cât rămâne efectiv la finalul lunii, după ce și-a plătit dările, chiria, întreținerea și toate celelalte cheltuieli necesare unui trai decent.”adica ce vreti sa spuneti prin “diferente consistente”?
Felicitari celor care s-au intors si care demonstreaza ca si aici se poate face ceva bun si de succes. De multe ori le spun si eu celor cu care vorbesc despre acest subiect ca in strainatate oamenii fac prea multe compromisuri care la ei in tara nu le-ar face si conosc personal mai multi oamani de genul acesta. Din pacate anumite valori conteaza tot mai putin pentru ei si acest miraj al banilor mai multi, ii face sa fie dispusi la multe sacrificii. Si din pacate de multe ori nici macar nu raman cu mult mai multi bani la sfarsitul lunii, ca sa nu mai spunem ca de cele mai multe ori stilul de viata difera fata de cum ar trai daca ar fi in tara: social, cultural, relational etc. Problema este ca mult din cei plecati, atunci cand vin acasa, ne spun ce bine si minunat se traieste dincolo fata de aici, dar ei tot aici vin la stomatolog, iar la un anumit timp, cand trebuie facuta revizia sau service la masina, fix atunci nu mai vin cu avionul, ca doar asa de bine cum se traieste acolo, tot aici si le fac, iar la intoarcere inghesuie in masina carnatii si zacusca si alte cele, pana nu mai vezi nimic in masina 🙂 Si bineinteles ca atunci cand vin isi fac toate programarile la tuns, coafura, unghii, cu replica: “poi acolo nu dau x euro pentru ele”. Le-am spus la multi sa traiasca fix ca si cei din tara unde s-au stabilit, sa vedem atunci cati bani mai pun deoparte (daca mai pun). Sa lucreze program normal, sa stea in chirie singuri nu 2-3 familii etc. Din pacate cei care pleaca vad prea mult minusurile (adica oportunitatile) de aici si prea putin minusurile de acolo. Sau aici vad doar minusuri si acolo doar plusuri. Sper sa inteleaga tot mai multi ca si aici se poate trai bine si ca lucrurile nu sunt nici acolo asa cum se prezinta. Mai ales daca vorbim de cei din vestul Romaniei unde nivelul si stilul de viata este altul fata de alte zone ale tarii.
Culmea… Ne-am intors acasa dupa mai bine de 10 ani de vest. Dincolo aveam tot ce ne trebuie, doar ca ne simteam singuri si am crezut ca aici am putea mai bine. Lucram in domeniu cu studii recunoscute. Revenind in tara ne-am trezit la o crunta realitate crezand ca Romania s-a schimbat. Suntem poate chiar mai singuri decat inainte, desi avem familiile langa noi. Birocratia e la cote extreme. Coruptia exista impreuna cu spalarea de bani, influenta, pile si vechiul sistem nu poate fi clintit. Este bine merci la el acasa. Scoala s-a stricat. Sistemul medical functioneaza cu mita ca si inainte. Oamenii nu au standard de bun simt. Minciuna se practica. Aici pare ca fiecare e pentru el. Toti sunt individualisti si falsi. Majoritatea vor banii repede si calitatea nu exista. Se conduce sub orice critica… As mai continua cu exemple. Romania e departe de G8. Nu ca si km, ci ca si ani. Poate suntem in urma si cu 50. Si nu vrem sa se schimbe nimic… Am venit in tara cu alta mentalitate. Aici nu valoreaza nimic. Romanii au nevoie de romanii din diaspora pentru banii care ii aduc acasa. Aici nu vii cu idei. Aici s-a inventat macaroana si in general romanul stie de toate si perfect. Nu il poti corecta. Nu ii poti arata ca se poate si altfel.
-
Nu pot altceva decat sa confirm!!!Pacat!!!!
-
Ai mare dreptate , din pacate si eu vad la fel lucrurile ! 😕Generatia noaatra nu va schimba mult . Eu am avut nevoie de cel putin 10 ani in strainantate sa gandesc ca tine.
E bine ca sunteți optimiști….
Jos pălăria pentru oameni curajoși care fac o afacere în România….
E un mare căcat…
Peștele mare mănâncă pestele mic…
Mai ales dacă e membru de partid…