„Sistemul se bazează pe un parteneriat între micul producător agricol dedicat culturii naturale, fără chimicale, şi un grup de consumatori solidari care îşi doresc produse sănătoase şi proaspete la un preţ accesibil”, a precizat Sergiu Florean, responsabil de comunicare în candrul Centrului de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (CRIES), fondatorul ASAT.
Parteneriatul dintre ţărani şi orăşeni se bazează pe încredere şi funcţionează după sistemul unui abonament. Partenerii hotărăsc de comun acord asupra produselor agricole pe care le doresc, după care plătesc un avans din care fermierul îşi acoperă cheltuielile cu înfiinţarea culturii. Diferenţa până la costul total al producţiei, inclusiv munca fermierului, se plăteşte apoi în rate lunare de-a lungul verii, perioadă în care orăşenii îşi ridică săptămânal coşul cu legume proaspete.
Avansul pentru înfiinţarea unei culturi este în jur de 200 lei, după care cei acre au abonament plătesc 40 lei pentru fiecare coş de legume luat.
Sistemul de abonare a prins deja astfel că mai mulţi orădeni s-a arătat dispuşi să plătească avans unui agricultor din zona Tămaşda care va înfiinţa pe o suprafaţă de 50 de ari culturile pe care le vor cere clenţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!