Anunţarea zilele trecute a aplicării în premieră pentru Oradea a tratamentului cu Duodopa la pacienţii cu boală Parkinson avansată (la care tratamentul cu asocieri medicamentoase administrate oral nu mai sunt eficiente) vine după ani de muncă şi aşteptări din partea neurologilor orădeni şi speranţă din partea bolnavilor.
Pregătire
După cum JB a informat deja, această nouă metodă de tratament presupune realizarea unei gastrostomii (o comunicare directă a stomacului cu exteriorul) la care se montează un sistem de tuburi care permit administrarea medicamentului direct în intestinul subţire unde are loc, de fapt, absorbţia substanţei terapeutice. Acestui sistem de tuburi i se ataşează o pompă specială, care infuzează medicamentul în mod continuu. Rezultatul: dispariţia fluctuaţiilor motorii şi, deci, o ameliorare importantă a calităţii vieţii.
Pentru a beneficia de acest tratament, pacienţii sunt întâi evaluaţi de neurologi, care le urmăreşte starea câteva zile, prin intermediul unor scale specifice. Dr. Monica Sabău, medic neurolog la Spitalul Judeţean, implicată activ în salvarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice grave, spune că pacienţii au de regulă scheme terapeutice complexe cu multe medicamente şi multe doze zilnice (se urmăresc efecte terapeutice, efecte adverse, posibilităţi de asociere).
De reţinut că neurologii orădeni de la Spitalul Judeţean au urmat module speciale de pregătire organizate prin intermediul Societăţii de Neurologie din România, dr. Lilia Botnaru urmând chiar un curs special la Basel.
Reuşită
Pacienţii cu Parkinson avansat au fluctuaţii motorii majore (cu perioade de blocaj, în care nu pot să se mişte, cu perioade de diskinezii, în care au mişcări involuntare care parazitează mişcările normale), complicaţii datorate acţiunii intermitente a medicaţiei orale.
Primii doi pacienţi cu Parkinson, au în jur de 50 ani, au venit la spital în cărucior şi au plecat, după o săptămână, pe picioarele lor, plini de viaţă.
Şi ei, ca ceilalţi suferinzi de Parkinson, au avut un debut precoce al bolii, au urmat tratament ani în şir, mergeau la control lunar sau când li se părea că e ceva în neregulă.
În prima zi de spitalizare, pacienţii au fost evaluaţi sub medicaţie orală, în a doua zi li se montează o sondă naso-gastro-duodenală la care se ataşează pompa care administrează în mod continuu gelul Duodopa. Acest moment, spune dr. Sabău, este impresionant, pentru că pacienţilor li se amelioraeză foarte mult starea de sănătate, nu mai au fluctuaţii motorii şi se pot mişca uşor încât nu le vine să creadă. După alte dopuă zile de monitorizare, gastroenterologii Ciprian Brisc şi Andrea Vlad au realizat procedura de endoscopie pentru montarea sistemului de tuburi (care oferă siguranţă şi garanţie de şapte ani), anestezia fiind executată de dr. Monica Filip.
Legătura medic-pacient a fost una plină de emoţie şi s-a soldat cu final fericit întrucât după cinci zile, pacienţii au fost externaţi pe picioarele lor.
Ce e de făcut
Dr. Sabău spune că pacienţii cu boală Parkinson ar trebui să solicite de cel puţin două ori pe an un consult neurologic: „Am văzut pacienţi care nu fuseseră la neurolog şi aveau aceeaşi schemă terapeutică de ani în şir. Aveau o stare proastă, erau resemnaţi, acceptau starea proastă în care se aflau ca fiind normală. Calitatea vieţii acestor oameni poate fi ameliorată de foarte multe ori. Azi ne stau la dispoziţie mai multe mijloace terapeutice. Utilizarea lor presupune, însă, urmărire şi evaluări clinice complexe, meticuloase. Îi sfătuiesc pe pacienţi să-şi recunoască problemele, să le comunice medicilor curanţi şi să caute împreună soluţii pentru aceste probleme”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!