Artistul fotograf Claudiu Szabó EFIAP, vicepreședintele Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea, a vernisat vineri, 6 octombrie, expoziţia sa intitulată „Regatul fungi” în Muzeul Orașului Oradea, secţie a Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal.
[eadvert]
Au fost expuse 40 de fotografii de format mare (50×70 cm) reprezentând imagini artistice ale unor specii de ciuperci existente pe teritoriul României. Expoziția a fost organizată de către Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) în parteneriat cu Summit Agro Romania, Muzeul Țării Crișurilor Oradea și cu Asociația “Filantropia” Oradea. Imaginile expuse se pot admira pe site-ul www.eurofotoart.com. Artistul fotograf a realizat de-a lungul cariei sale sute de fotografii acceptate și premiate la diferite Saloane naționale și internaționale de artă fotografică. În paralel a realizat o serie de proiecte fotografice cu diverse tematici vernisate atât în Oradea cât și peste granițele țării.
„O să vedeţi o explozie de culoare şi naturaleţe” a spus în deschiderea vernisajului dr. Cristina Liana Pușcaș din partea secției Muzeul Orașului Oradea, care a făcut şi o scurtă prezentare a artistului fotograf expozant, printre altele subliniind faptul că acesta a fotografiat peste 500 de specii de ciuperci, dintre care pe 450 le-a și identificat, iar pe cel puțin 100 le recunoaște imediat.
Artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art” și al Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea, a apreciat modul artistic de fotografiere a ciupercilor, care se încadrează perfect în criteriul: „în simplitate stă complexitatea”, Claudiu Szabó reuşind ca nişte prezenţe obişnuite precum ciupercile să le transforme în creaţii artistice.
Claudiu Szabó a precizat că a început să fotografieze ciupercile ca şi artist fotograf, dar interesul ştiinţific a început rapid să contrabalanseze ideea de estetic.
„Această expoziţie este făcută pentru că am ceva de spus. Chiar anul trecut am fost martor la trei situaţii în care ciuperci otrăvitoare se aflau în mâna oamenilor, gata de a fi consumate. Atunci mi-am zis că ar fi poate util din partea mea să atrag atenţia. Nu vreau să mă erijez în a tot ştiutor, doar vreau să atrag atenţia asupra speciilor de ciuperci care sunt comestibile, şi comestibile o singură dată. Cred că ceea ce vreau eu să fac – expoziţia, prezentările, excursiile – este să fie un lucru util. Mai mult decât atât, o informaţie care poate salva vieţi mie se pare normal să fie gratuită”, spune artistul fotograf expozant care oferă gratuit excursii, prezentări, poveşti şi indicaţii despre ciuperci, invitând pe cei interesaţi de această activitate să contribuie la rândul lor printr-o donaţie către persoanele cu dizabilități aflate în grija Asociației Filantropia Oradea.
Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite la violă de către artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat piesele muzicale: „Dans românesc” de Bartók Béla, „Vocalise”, op. 34, nr. 14 de Serghei Rahmaninov și „Cântec de seară” de Ludovic Feldman.
Expoziția artistului fotograf Claudiu Szabó EFIAP va rămâne la dispoziția publicului până în 10 noiembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, datorită protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!