„Având în vedere vegetația arboricolă existentă în Piața Unirii, a faptului că exemplarele plantate sunt preponderent din specii de talie mică, Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a identificat necesitatea completării fondului plantat cu arbori de talie mai mare, care să aducă atât un plus estetic zonei, cât și un confort crescut în perioadele caniculare. În acest sens, în perioada 17-25 ianuarie 2023, pe scuarurile verzi din Piața Unirii se vor planta 11 exemplare de mesteacăn alb de Himalaya – Betula utilis varietatea Jacquemontii și 4 stejari roșii – Quercus rubra”, informează Primăria Oradea, prin comunicat de presă.
La finalizarea proiectului de reamenajare a centrului, s-a insistat cu scuza că ar fi nevoie de arbori cu coronoament mic, ca să nu acopere fațadele clădirilor centrale. Astfel, pe lângă dimensiunile reduse ale vegetației relativ înalte existente, amplasarea arborilor în mijlocul pate-urilor înierbate e păguboasă, pentru că nu servesc în niciun fel trecătorilor care au nevoie de umbră în zilele toride de vară.
Aleși de specialist
„Speciile de arbori au fost propuse de arhitectul peisagist Diana Codrean și vor fi plantate în baza unui raport tehnic de specialitate realizat de acesta, avându-se în vedere menținerea accesului vizual la clădirile istorice din zonă. Ținând cont de importanța amplasamentului, exemplarele care vor fi plantate în Piața Unirii vor avea dimensiuni mai mari față de arborii plantați în oraș în cadrul campaniilor anuale de primăvară și toamnă”, mai transmite municipalitatea.
Pentru mesteceni se vor respecta dimensiunile minime de 4 metri înălțime și circumferința trunchiului de 24 cm, respectiv pentru stejari de 8 metri înălțime și circumferința trunchiului de 40 cm.
Plantarea este organizată de reprezentanții Direcției Tehnice – Compartiment Spații Verzi Urbane, Facilități de Agrement și Sport din cadrul Primăriei municipiului Oradea, prin operatorul Adidem Gardener SRL și se va realiza sub supervizarea arhitectului peisagist Diana Codrean.
Arbori spectaculoși
Stejarul roșu este un arbore de talie medie-mare, cu tulpina dreaptă, scoarța mult timp netedă și subțire, coroană rotundă cu frunziș bogat. Frunzele sunt mari, toamna devin pieloase și se colorează în nuanțe de arămiu, roșu, până la brun-roșcat.
Mesteacănul de Himalaya este o specie cu creștere rapidă, care poate atinge înălțimi de 15 metri și are o coroană piramidală. Este un arbore apreciat datorită proprietăților sale ornamentale, dar și a capacității acestuia de atragere a faunei naturale (albine, fluturi, păsări). Spectaculoasă este scoarța acestuia, de culoare alb-lucioasă, care se exfoliază în fiecare an și iese în evidență în special toamna și iarna, după căderea frunzelor.
[eadvert]
Trimite articolul
XPentru aplaudacii si lingaii sprancenatului, ii rog sa viziteze in Iasi parcul PALAS de la Palatul Culturii, adica zona zero a Iasului, cum e Piata Unirii. Apoi sa va mai aud pe unul care il ridica in slavi pe Sprancenat
-
pe aplaudacii si lingaii iasului ii rog sa viziteze centrul orasului oradea. un centru ca in oradea n-o sa aiba iasul niciodata, iar copacii cresc oriunde.
-
Desigur ca nu ati fost vreodata la Iasi (care nu are lingai, mai ales ca actualul primar e cu bube mari in cap).
-
-
n.ai idee ce mare dreptate ai!!!
-
In sfârșit, ultimii ani ne-au adus veri foarte calde și avem nevoie de umbra.
Eu nici nu am mai fost prin centru pe căldurile din ultimii doi ani, e totul încins.
O sa-i taie iar chelul, ca nu i se va vedea statuia.
Celei “mai eficiente administratii” din galaxie nu i-a trebuit decat vreo 8 ani sa se prinda ca nu e umbra…
Incredibil!
Si cu iluminatul ala genial ce fac?
Toate cladirile sunt iluminate de jos in sus spre cer, ca la prosti, iar in piata e bezna complet!
Sau poate crapa dalele de la lumina artificiala.
Ca mai toate maretele ctitorii ale gastii si asta e un dezastru….
-
Pana nu a venit Bolojan piata aia era o mlastina, era un nimic. El a ridicat piata din noroi. Bolojan e zeul dezvoltarii
-
Zeul cretinismului ereditar
-
-
Ce repede sar postaci PSD,mars in Teleorman,
-
Serves Ivanov, cum e la 6 😁😁
-
Daca e piata nu are nevoie de copaci, cui trebuie sa faca umbra.Acum pensionarii vor cere bancute sub copaci.Poate faceti si loc de joaca pentru copii.
Mai bine sa lase copaceii aia anemici si gazonul chior.
E mai reprezentativ pentru orasul betoanelor.
Nistae copaci mari strica toata imaginea…
Si in jurul statuii lui Eminescu ce frumos au defrisat tot, acum arata ca-n Atacama.
Cei de la Direcția Tehnică nu au știut ce pomi au cumpărat anterior??? Au pus degetul pe o listă și așa au ales? Nu s-au interesat, nu s-au documentat, nu au făcut puțină cercetare? Ar trebui să li se impute toți copacii respectivi, dar și cei de pe Vasile Alecsandri că sunt în aceași stare de lemne bune de foc. Din trei în trei ani să tot schimbi copacii, că nu sunt banii lor!!