Un orădean ne-a sesizat asupra faptului că, în Oradea, circulă bancnote false de 10 lei. Bărbatul s-a trezit cu un asemenea specimen în portofel, fiind avertizat abia când a ajuns să facă o plată la ghişeul unei bănci că banii nu sunt veritabili.
Pentru a avertiza cetăţenii, am hotărât să publicăm câteva măsuri preventive, care vă pot scuti de neplăceri. Cu toate că, dacă nu aveţi la îndemână o bancnotă bună pentru comparaţie, şansele să scăpaţi nepăcăliţi sunt extrem de mici. Plasticul folosit la contrafacere este asemănător atât ca grosime, cât şi ca textură celui din care sunt realizate bancnotele veritabile.
De asemenea, calitatea şi aspectul acestor bancnote de 10 lei falsificate pot induce oricând în eroare un utilizator neavizat. De exemplu, atunci când la cumpărături plătiţi cu bani cash, ar fi bine să vă uitaţi de două ori la banii pe care îi primiţi, pentru că este foarte posibil să fie bani falşi.
Potrivit experţilor Băncii Naţionale, cele mai “falsificate” bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive: în primul rând, escrocii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea modul de plasare a bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor.
Escrocii folosesc, în ultima vreme, material plastic, iar imprimările sunt foarte bine realizate. Un ochi neavizat este foarte uşor de păcălit, mai ales când banii falşi sunt pitiţi într-un teanc cu bani veritabili, iar dacă persoana care îi primeşte nu îi verifică bucată cu bucată riscă să fie păcălită.
Cum putem recunoaşte un fals?
Bancnotele româneşti au mai multe elemente de securitate ce pot fi verificate cu uşurinşă, de oricine. De la gravura în relief la fanta transparentă de securitate.
Filigranul: Filigranul este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnota şi emblema BNR. Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Firul de siguranță: Toate bancnotele româneşti aflate în circulaţie au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Elementul de suprapunere: Toate bancnotele româneşti în circulaţie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe, astfel ca atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul să fie văzut în întregime. Acesta se află plasat, pe avers, sub denumirea băncii centrale de emisiune.
Banda iridescentă: Toate bancnotele româneşti în circulaţie au imprimată pe revers, în partea dreaptă, o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominală.
Microtextul: toate bancnotele româneşti în circulaţie au, pe avers şi pe revers, zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe. Imprimare vizibilă în lumină ultravioletă: toate bancnotele româneşti în circulaţie au, pe revers, imprimat cu cerneală vizibilă numai în lumina ultravioletă, un patrulater ce conţine valoarea nominala: “1”, “5”, “10”, “50”, “100”, “200”, “500”.
Seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneala roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumina ultravioletă. Imprimarea aurie: bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneala de culoare aurie.
Imprimarea în relief: bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele feţe. Imaginea latentă: Imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant. Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, imaginea latentă este constituită din iniţialele “BNR”.
Microperforaţiile: bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, în zona elementului floral pe avers, înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Cerneală care îşi schimbă culoarea: bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei au, pe avers, în partea stânga jos, elemente imprimate cu cerneală care îşi schimba culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită.
Cei care intră în posesia unor bancnote de acest fel, sunt rugaţi să le predea poliţiştilor, pentru a se putea efectua cercetări în vederea identificării şi a tragerii la răspundere a celor implicaţi în procesul de confecţionare şi distribuire a unor astfel de bancnote falsificate.
Amintim şi faptul că anul trecut, în toamnă, Poliţia Română a anihilat o adevărată fabrică de falsificare a bancnotelor de euro, la Oradea. Reţeaua de falsificatori lucra pentru mafia italiană. Doar într-un singur lot de bancnote copiate pentru a fi revândute au fost descoperite 3 milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!