Aşa cum merg periodic la firme şi instituţii şi le cunosc pe dinafară, aşa fac calcule şi comparaţii între luni şi ani, pentru a observa diferenţe şi similitudini, tot cu acelaşi scop: să fie pregătiţi să intervină eficient în situaţii dintre cele mai dificile.
Studiu pe cinci ani
Astfel, pompierii au făcut o statistică pentru identificarea tendinţelor de manifestare a riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă în perioada octombrie – decembrie. Pe baza analizei incendiilor produse în Bihor în intervalul menţionat, în ultimii cinci ani, studiul pompierilor a relevat că cele mai multe incendii s-au produs în luna noiembrie, în mediul rural, la gospodăriile cetăţenilor, iar cele mai frecvente împrejurări determinate ale incendiilor înregistrate în această perioadă derivă din exploatarea cu deficiențe și improvizații a instalațiilor și sistemelor de încălzire.
În trimestrul IV al intervalului analizat (2011 – 2015), pompierii militari bihoreni, alături de lucrătorii de la serviciile voluntare și private pentru situații de urgență, au intervenit pentru stingerea a 832 de incendii, inclusiv a celor de vegetație uscată, dintre care 306 s-au produs la gospodării ale populației, 59 la autovehicule, 73 la instituții publice și operatori economici şi 394 la vegetație uscată, miriște și fond forestier. În urma acestor incendii, şapte oameni au murit, 18 au fost răniţi, şi au fost afectate peste 290 de gospodării (pagubele cifrându-se la aproximativ 3.200.000 lei), 59 de mijloace de transport, pășuni şi culturi agricole.
La gospodăriile oamenilor
În cei cinci ani menţionaţi s-au produs 306 incendii la gospodăriile şi terenurile populaţiei, dintre care 192 (circa 63%) în mediul rural şi 114 (aproximativ 37%) în mediul urban. Din cele 306 incendii, 296 de incendii au afectat locuinţele, anexele gospodăreşti şi curţile populaţiei, iar 10 s-au produs la terenuri virane, mirişti, livezi, vii, lanuri şi păduri. De asemenea, media anuală pentru trimestrul IV al perioadei analizate este de 61,2 incendii lunar, având cea mai scăzută valoare în 2014 şi 2015 (50 de incendii) şi cea mai ridicată în anul 2011 (85 de incendii); altfel spus, se observă în ultimii doi ani o tendinţă de scădere a incendiilor, poate şi datorită materialelor de prevenire transmise prin presă şi a acţiunilor cu caracter preventiv executate de pompieri.
În noiembrie, cele mai multe
Cert e că cele mai multe evenimente s-au înregistrat în luna noiembrie, cu un total de 113 incendii şi o medie anuală de 22,6 incendii (în luna decembrie s-au produs 102 incendii, media anuală fiind de circa 20,4 incendii, iar în luna octombrie au avut loc 91 de astfel de evenimente, media anuală fiind de 18,4 incendii). Principalele cauze de incendiu în această perioadă sunt determinate de exploatarea cu deficienţe şi improvizaţii a instalaţiilor şi sistemelor de încălzire, atenţionează pompierii. Astfel, 137 de incendii au fost provocate de coşuri de fum, cenuşă, jar sau scântei de la sisteme de încălzire, mijloace de încălzire improvizate şi nesupravegheate. Urmează, pe locul doi, cauzele de natură electrică, 73 de incendii fiind generate de instalaţii, echipamente electrice defecte sau improvizate şi aparate electrice lăsate sub tensiune nesupravegheate.
Concluzia pompierilor bihoreni este că „vulnerabilitatea în faţa riscului de incendiu în această perioadă a anului derivă, în cea mai mare măsură, din exploatarea sistemelor de încălzire locală (sobe cu sau fără acumulare de căldură) cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, precum şi din suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice”.
Atenţie mai mare!
Din acest motiv, pompierii trag semnale de alarmă de pe acum şi spun că pentru a preveni astfel de evenimente, soldate uneori cu mari pagube materiale şi, din nefericire, în unele situaţii cu pierderi de vieţi omeneşti, reamintesc cetăţenilor care utilizează pentru încălzirea locuinţelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, că e obligatoriu să se respecte măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor.
Un semnal de alarmă se îndreaptă spre protecţia copiilor. Pompierii atenționează că nu trebuie așezate pătuţurile copiilor în imediata vecinătate a sobelor cu sau fără acumulare de căldură. De asemenea, copiii nu trebuie lăsaţi să aprindă focul sau să se joace la elementele instalaţiilor de încălzire. Micuţii trebuie supravegheaţi pe timpul zilei, atunci când sunt funcţionale sobele ori când aparatele de încălzire electrice sunt în funcţiune, spun pompierii, care avertizează şi asupra pericolului pe care îl reprezintă jocul copiilor în apropierea aparatelor de încălzit sau de preparat hrană şi, în general, jocul cu focul.
Pentru siguranța întregii familii
Pompierii recomandă următoarele sfaturi pentru exploatarea în siguranță a mijloacelor de încălzire, astfel încât familiile să fie în siguranţă:
• nu menţineţi în funcţionare, pe durata nopţii, sobele cu sau fără acumulare de căldură;
• nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba;
• nu utilizaţi lichide combustibile pentru aprinderea focului în sobe;
• nu supraalimentaţi sobele cu combustibil solid și nu le lăsaţi să funcţioneze nesupravegheate;
• asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică și curăţarea periodică a sobelor și a coșurilor de fum;
• menţineţi în permanenţă o distanţă de minimum 1 m între sobele sau burlanele metalice și materialele combustibile învecinate (mobilier, perdele, draperii etc.);
• nu puneţi la uscat lemne sau rufe la distanţe mai mici de 1 m faţă de sobele metalice și 50 cm faţă de cele de teracotă;
• amplasaţi o tavă metalică pe dușumea, în faţa ușilor sobelor din cărămidă/teracotă;
• nu folosiţi lemne lungi, care nu permit închiderea ușii sobei;
• depozitaţi jarul și cenușa în gropi special amenajate;
• verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
• nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
• nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
• decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
• instalaţi senzori de fum şi verificaţi periodic funcţionalitatea acestora, precum şi starea bateriilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!