Noaptea Muzeelor la Sate este un eveniment cultural iniţiat de Reţeau Naţională a Muzeelor şi este o premieră la nivel național și european. Are loc pe 2 septembrie şi oferă publicului acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative din mediul rural. Acestea vor fi organizate de către entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 36 de județe ale României.
„Cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate vizitatorii vor avea ocazia să descopere o lume mai puțin explorată până acum, cea a spațiilor culturale rurale din România. Această experiență cuprinde 143 de muzee și colecții muzeale, case memoriale, case ale martirilor, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri, fierării, puncte gastronomice, situri arheologice și monumente paleocreștine, ateliere de olărit și multe alte atracții fascinante”, precizează organizatorii.
Noaptea Muzeelor la Sate se adresează atât comunităților din mediul rural, care locuiesc în apropierea acestor muzee și care au oportunitatea de a le explora gratuit preț de o noapte, cât și locuitorilor din orașe, oferindu-le posibilitatea unei vizite speciale la muzeele din județ.
[eadvert]
Din judeţul Bihor, participă la Noaptea Muzeelor la Sate Muzeul viu din Husasău de Tinca, printr-o şezătoare la Ana Luchi organizată de Centrul Tradiţional de Conectare la Viaţa Simplă. Buna Ana, bunica designerului Dorin Negrău, invită la tors şi ţesut, şi mai apoi la savurat plăcinte. Şezătoare se va ţine între orele 18:00 – 23:00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
„Prima ediție din Noaptea Muzeelor la Sate poposește și la noi în bătătură cu un tur ghidat gratuit în muzeul viu din Husasău de Tinca la fiecare oră, în intervalul anunțat. Femeile din sat vă vor întâmpina cu o nealcoşă şezătoare la Ana Luchi, cu tors de fuior, dăpănat de jirebie, dar și cu un inedit atelier de țesut procoauţă la războiul tradițional al lui Buna Ana. Și, cine ştie, poate avem norocul să coştolim cocoradă de Husasău de Tinca în jurul unui foc de tabără purificator”, anunţă Centrul Tradiţional de Conectare la Viaţa Simplă.
Evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate include și o campanie națională de dezvoltare de programe educative destinate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Prin aceasta, se dorește valorificarea patrimoniului rural românesc și se creează o componentă de inițiere culturală a copiilor din zonele rurale prin programe educative. În parteneriat cu Asociația „Da’DeCe”, Rețeaua Națională a Muzeelor a creat un kit educaţional, pus la dispoziție gratuit pe website-ul dedicat evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!