«Rapsodia Bihoreană» a fost aleasă să acompanieze concertul care va avea loc, pe 1 octombrie, la Sala Palatului din capitală, în memoria realizatoarei Marioara Murărescu. Impasul financiar cu care se confruntă TVR face de greu de prevăzut o eventuală continuare a Tezaurului Folcloric sau o reeditare, pe viitor, a concertului memorial. Ca atare, conducerea Şcolii Populare de Arte „Francisc Hubic” Oradea a ţinut să sublinieze, public, legătură care s-a stabilit, prin profesionalism, între regretata Doamnă a folclorului românesc şi «Rapsodia Bihoreană».
Colaboratori preferaţi
„În colaborare cu TVR şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor am realizat, la Oradea, în ultimii şase ani, ediţii de Paşte sau de Crăciun ale Tezaurului Folcloric. Iar în ultimii doi ani ne-au ales să acompaniem atât concertul de Paşte cât şi cel de Crăciun, adică cele mai importante Tezaure Folclorice de peste an. La ediţia jubiliară, de 30 de ani, dna Marioara Murărescu ne-a onorat cu prezenţa la Oradea, iar la ultimul concert a fost prezentă doar cu vocea, fiindcă era în spital. Întotdeauna s-a arătat încântată de colaborarea cu «Rapsodia Bihoreană». De aceea am şi fost invitaţi să acompaniem concertul In Memoriam. E o ocazie tristă dar ne simţim onoraţi că am fost aleşi când sunt atâtea orchestre profesioniste în ţară şi în Bucureşti”, a explicat ieri Marian Boboia, directorul Şcolii „Francisc Hubic”.
Aceasta în condiţiile în care alegerea Rapsodiei Bihorene a purtat nu doar girul TVR ci şi al fiului Petre Murărescu.
„E o recunoaştere a valorii Şcolii noastre şi a Rapsodiei Bihorene, iar noi mulţumim Consiliului Judeţean pentru sprijinul financiar şi încrederea arătată. La concert vor cânta 56 dintre cei mai mari artişti ai ţării, inclusiv din Bihor. Prin anvergura concertului s-a datorit să se amintească faptul că Marioara Murărescu a promovat folclor de calitate, autentic, din toate zonele ţării”, a mai spus Boboia.
„Ne onorează şi ne obligă”
Ca director adjunct al Şcolii „Hubic” dar mai ales ca dirijor al orchestrei, profesorul de vioară şi corzi Liviu Buţiu a apreciat că invitaţia la concertul extraordinar arată că Rapsodia Bihoreană a ajuns „o orchestră de nivel naţional”.
„De dna Murărescu ne leagă amintiri deosebit de plăcute. La concertul de Paşte de la Arena «Antonio Alexe» au fost 1.500 de spectatori bihoreni de nu mai încăpea un ac. Sunetiştii TVR au făcut o treabă excelentă ştiute fiind problemele de acustică de la Sala Sporturilor. Aşa că a fost o reuşită chiar peste aşteptări. Sigur că şi acum, pentru concertul de la Sala Palatului, ne pregătim pentru a fi la înălţimea evenimentului. Invitaţia ne încununează cei zece ani de activitate a Rapsodiei Bihorene dar ne şi obligă”, a precizat Liviu Buţiu.
Potrivit acestuia, Rapsodia Bihoreană are 26 de instrumentişti cu studii muzicale, media de vârstă fiind de 30 de ani. Aceasta ar fi una din explicaţiile că rezistă fizic la concertele de 5-6 ore fără pauză, alături de aceea că repetiţiile zilnice durează deseori şi mai mult.
„Sunt profesionişti prin ceea ce fac. Avem foşti şi actuali elevi ai Şcolii noastre şi profesori colegi. Faptul că absolvenţii noştri s-au întors la noi după ce au absolvit studii superioare sau Academia de Muzică arată că ce am făcut aici am făcut cum trebuie”, a completat Buţiu.
Interpreţii bihoreni invitaţi la concert sunt Antonela Ferche Buţiu, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Florica Zaha, Maria Haiduc, Viorica Flintaşu, Maria Sidea, Dana Jurjuţ şi Mariana Stănescu.
TVR va filma memorialul în regim de „transmisie în direct” dar probabil că vor fi mai multe părţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!