Atât studiile gimnaziale (Liceul Ady Endre) cât și cele liceale (Liceul de Muzică și Arte Plastice) le-a desfășurat în orașul natal, urmând să absolve apoi cursurile Facultății de Instrumente și Canto din cadrul Conservatorului de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializarea contrabas, clasa profesor Major Ferenc. Revine pe plaiurile natale, obținând un post la Filarmonica din Oradea, instituție căreia îi rămâne fidel până la pensionare și chiar și după aceea, colaborând și cu Filarmonica din Arad.
În anul 1979 își întemeiază propria familie, căsătorindu-se cu Konrád Erzsébet, profesoară de muzică în Oradea, ulterior (și în paralel) solistă lirică a Operei Maghiare din Cluj-Napoca, dată de la care ambii soți vor purta numele de Boros-Konrád și se vor bucura, în scurt timp, de nașterea unicului lor fiu, Pál. Activitatea profesională intensă și complexă a soției, nevoită să-și împartă timpul între cele două orașe, totodată cursantă a Școlii doctorale la Universitatea Națională de Muzică din București și cadru universitar la Universitatea „Partium” din Oradea, a scos la iveală calitățile umane deosebite ale lui Péter: bunătatea, înțelegerea, generozitatea, capacitatea de dăruire, într-un cuvânt iubirea sa pentru familie, prin participarea totală și necondiționată la susținerea ei.
Îndrăgostit de profesia sa și pasionat de muzică, Péter devine în 2005, alături de alți muzicieni, membru fondator al formației „Hakeshet Klezmer Band”, al cărei prim concert va avea loc un an mai târziu, la Teatrul de Stat din Oradea. Ulterior formația s-a bucurat de o activitate prodigioasă, participând la diverse evenimente în țară și străinătate: Sibiu – Festivalul Euroiudaica; Sighișoara – Festivalul Proetnica; Israel – Festivalul Internațional de la Tzfat; Ambasada Austriei la București – Jazz Meet Klezmer; Argentina – Festivalul Klezfiesta din Buenos Aires. Toate aceste apariții au fost încununate de colaborarea formației cu Teatrul „Regina Maria” în musical-ul „Scripcarul pe acoperiș”, între 2011-2018, spectacole ținute cu casa închisă atât la Oradea, cât și în numeroase alte orașe din țară și chiar din Ungaria.
Din preocupările lui Péter nu a lipsit apropierea de religia sa, pe care a onorat-o și practicat-o ca membru de bază al grupului ce acompania corul Comunității Evreilor din Oradea. Întâmplarea face ca tocmai în 26 noiembrie 2021, seara premergătoare zilei în care ne-a părăsit pentru totdeauna, Péter să-și transporte contrabasul la Comunitate, pregătind un eveniment la care instrumentul și-a așteptat în zadar animatorul, căci artistul contrabasist Boros-Konrád Péter nu-i va mai da viață vreodată: la vârsta de 73 de ani, el și-a redat sufletul Creatorului.
Firea prietenoasă, veselă, echilibrată, nostimă și total neconflictuală a făcut ca prezența sa să fie îndrăgită și respectată de toți cei care l-au cunoscut. În toate colțurile lumii – din Israel până în Canada, Statele Unite ale Americii, Suedia, Germania, Ungaria și România – a avut prieteni în sufletul cărora plecarea sa a lăsat un gol imens. Cu atât mai mult este regretat și de neînlocuit pentru cei care l-au avut zilnic alături.
Conform tradiției iudaice, la șase săptămâni de la înhumarea lui Péter, Pinchas ben Iosef pe numele său evreiesc (1948-2021), la Cimitirul Municipal Rulikowski din Oradea va avea loc inaugurarea și binecuvântarea pietrei funerare, în data de 13 ianuarie 2022, la orele 13:00.
Odihnește-te în pace, dragă Péter!
Boros-Konrád Péter FOTO: Arhiva familiei
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!