Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată ieri, la Sinagoga Neologă Sion, printr-o expoziţie de artă fotografică. „In memoriam Auschwitz” a fost realizată cu lucrări ale tinerei artiste fotograf Bárányi Tünde, elevă la Liceului Teoretic ”Ady Endre” din Oradea. Evenimentul a fost organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor și Comunitatea Evreilor din Oradea.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Marcarea acestei zile a fost decisă prin Rezoluția numărul 60/7 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Națiunilor Unite (ONU) la data de 1 noiembrie 2005.
Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori, în timpul Holocaustului.
Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 61/255, adoptată la 26 ianuarie 2007, condamnă, de asemenea, orice negare a Holocaustului şi îndeamnă toate statele membre să respingă fără rezerve negarea Holocaustului şi să deruleze programe educative, astfel încât generaţiile viitoare să respingă cu fermitate toate formele de rasism, violenţă şi antisemitism.
Gil Shimon, reprezentantul comunităţii evreieşti, a deschis vernisajul cu amintiri din viaţa familiei sale în perioada deportărilor, subliniind că trebuie povestit în continuare copiilor ce s-a întâmplat atunci, pentru ca istoria să nu se mai repete.
Diana Iancu, muzeograf la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, a amintit faptul că din Oradea şi judeţul Bihor au fost deportaţi 30.000 de evrei în lagărele naziste. „Acea persoană care ascultă un martor, devine la rândul lui martor. Noi avem datoria morală de a ne aminti tragedia deportării, durerea morţii – morală şi fizică, persecuţia şi exterminarea evreilor. Este fundamental să nu uităm, să arătăm că suntem conştienţi, responsabili de a păstra vie memoria victimelor Holocaustului. Este fundamental, pentru că asemenea crime nu trebuie să se mai repete”, a spus Diana Iancu.
La Auschwitz şi Birkenau
Expoziția de artă fotografică intitulată „In memoriam Auschwitz”, realizată din lucrările tinerei artiste fotograf Bárányi Tünde, elevă la Liceului Teoretic ”Ady Endre” din Oradea, este inclusă în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului Internațional de Fotografie ”Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO.
Expoziția cuprinde 26 de fotografii monochrom, realizate la Auschwitz şi Birkenau în perioada 30 aprilie – 1 mai 2018.
Artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, curatorul expoziției a vorbit despre lucrările tinerei artiste fotograf, care din 2017 este membru al asociaţiei. „Această expoziţie ilustrează viziunea ei asupra a ceea ce a văzut în aceste locuri – Auschwitz şi Birkenau. Eu o felicit pentru faptul că a reuşit să se joace cu claritatea, cu profunzimea, făcând ca privitorul să ajungă în adâncimea acestor imagini. Este o expoziţie care este ca o poveste, de la prima până la ultima imagine. Este povestea ei, realizată prin intermediul aparatul de fotografiat, prin aceste imagini reuşind să ne prezinte modul în care a perceput ea acele locuri. O felicit pentru această expoziţie, pentru ambiţia ei, şi pe părinţii ei, care o sprijină în această preocupare”, a spus Ștefan Tóth, care, cu această ocazie festivă i-a înmânat şi certificatul care atestă faptul că în frumoasa clădire a Sinagogii Neologe Sion, a avut loc vernisajul expoziţiei sale, „In memoriam Auschwitz”.
Tânara artistă spune, la rândul ei, că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat la Auschwitz şi Birkenau, imaginile realizate de ea imprimând pe hârtia fotografică fiorul şi atmosfera acelor lagăre ale morţii. „O religie, nu contează care, îi ţine pe oameni pe calea cea bună. Nu e vorba de frică de Dumnezeu, ci de înalta preţuire a onoarei şi conştiinţei proprii. Ce frumoşi şi buni ar fi toţi oamenii, dacă în fiecare seară, înainte de culcare, şi-ar marca întâmplările zilei şi apoi ar analiza cu atenţie ce a fost bun şi ce a fost rău în ceea ce au făcut”, a mai spus Bárányi Tünde.
Momentele muzicale intercalate cu discursurile invitaţilor, au fost oferite de artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat la violă Chahagir, for viola solo, Op. 56/1, de Alan Vansess Chakmakjian, respectiv de Alexandrina Chelu (coce) și Florian Chelu (chitară), care au interpretat piesele: ”Rugăciune specifică de comemorare” de Eli Eli, ”Fete cântând” de Avram Steuerman Rodion și ”Rugăciune” de Lecho Eli.
Expoziția intitulată ”In memoriam Auschwitz” va rămâne la dispoziția publicului până în 26 februarie, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!