De Ziua Şcolii, eveniment festiv anual al Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, colectivul claselor a XII-a D și a XII-a C promoţia 2023, coordonat de profesoara de limba și literatura română Corina Păcurar, a realizat un scurt film In Memoriam pentru profesorul Dorel Tifor, care s-a stins din viaţă în 13 iunie 2021.
[eadvert]
„Filmul are ca scop cinstirea memoriei marii personalități gojdiste, un dascăl atât de mult iubit de elevii săi care a avut un impact semnificativ în aproape jumătate de secol în care și-a desfășurat activitatea în colegiul nostru. Domnul profesor Dorel Tifor nu era un doar un simplu profesor, ci un om care trezea iubirea pentru școală și învățătură”, se arată în descrierea filmuleţului postat pe canalul de Youtube a Consiliului Şcolar al Elevilor „Emanuil Gojdu”.
Vocația de dascăl
„Profesorul Tifor a făcut din vocaţia sa de dascăl o religie. Şi-a adorat elevii şi i-a slujit până-n ultima clipă. Iar elevii i-au întors mereu dragostea şi i-au păstrat-o vie şi peste ani când se întorceau acasă, în curtea cu tei a bătrânului liceu de pe Criş. Foştii elevi ai acestui liceu au găsit în profesorul Dorel Tifor un mentor, un prieten şi un părinte”, se aude vocea Andei Tămășanu, actriţă a Teatrului Regina Maria, fostă elevă a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu”, promoţia 2006.
Dorel Tifor a fost profesor de limba și literatura română la Colegiul Național Emanuil Gojdu în perioada 1965-2009 și director al școlii între anii 2001-2007. A iubit materia pe care a predat-o, limba şi literatura română şi a sădit în inima elevilor săi dragostea pentru carte. A iniţiat de-a lungul anilor întâlniri între gojdişti şi nume mari ale culturii româneşti: Marin Sorescu, Ana Blandiana, Ileana şi Romulus Vulpescu, Leopoldina Bălănuţă, Ion Caramitru şi mulţi alţii. Este co-autor al volumului „Lucrări eminseciene. Antologie, note şi comentarii”, a fost îndrumător şi coordonator vreme de 18 ani al revistei „Ţara visurilor noastre”, a fost mulţi ani coordonatorul Cercului profesorilor de limba română din Bihor dar şi profesor-metodist. A fost director al colegiului în perioada 2001-2007.
Pentru contribuţia sa de excepţie adusă la dezvoltarea învăţământului bihorean, dascălul a fost răsplătit în anul 2019 cu titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Oradea. în perioada 2008-2012 a fost şi consilier local și președinte al Comisiei pentru activități social-culturale, culte, învățământ, tineret, activități sportive și de agrement din cadrul Consiliului Local al Municipiului Oradea.
În filmuleţ, Ştefan Abrudan, elev al clasei XII D, a luat două scurte interviuri cu mărturii relevante despre personalitatea dascălului. Despre profesorul Dorel Tifor a vorbit mai întâi Daniela Florea Drăgan. Fostă elevă a acestuia din promoţia 1988, consideră că dascălul Tifor a însemnat pentru Colegiul Naţional Emanuil Gojdu ceea ce a însemnat şi colegiul pentru domnia sa, „o coloană între două puncte de referinţă bazată pe temelia credinţei că a fi dascăl înseamnă a te mistui pe sine în folosul generaţiilor de gojdişti, o viaţă pentru Gojdu, pentru că 52 de ani i-a petrecut în această şcoală ca elev, profesor şi director”. Cea mai dragă amintire a Danielei Florea Drăgan este cea legată de anul 2019, care a însemnat realizarea cărţii „Jurnal de gojdist” sub îndrumarea dascălului Dorel Tifor.
Profesorul de limba şi literatura română Marcela Bejan, mulţi ani colegă a profesorului, a menţionat faptul că în cei 54 de ani cât a fost la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, fie ca elev, profesor sau director, Dorel Tifor s-a format pe el însuşi, ca după aceea să-i formeze pe alţii după principiul „Dăruind vei dobândi”. De fapt, liceul Gojdu a fost a doua lui familie.
„Tifor avea o pedagogie pentru care l-am admirat şi l-am invidiat de multe ori. Se aşeza cu generozitate în bancă, alături de elevi. Întotdeauna când vorbeai cu el, parcă mai păstra ceva din candoarea copilăriei. Dacă un elev i se adresa, se apropia de copil, îşi înclina puţin capul şi simţeai cum se transformă, creând în jurul lui un spaţiu de protecţie. Din cauza asta elevii l-au iubit foarte mult”, a povestit prof. Marcela Bejan, încheind „Mi-e dor de Doru. Cu el puteam discuta orice”.
A plecat un reper de lumină, un model, un mentor, a plecat un dascăl şi un om devenit legendă încă din timpul vieţii, este concluzia de la finalul filmării. De montajul şi capturi video s-au ocupat Andrei Baidoc şi Chiș Bogdan (XII D). Grafica a fost realizată de Raisa:Turcu-Nistreanu (XII C), înregistrare sunet: George Lucaci (XII D), operator dronă: Ovi D. Pop.
Trimite articolul
XVarianta pe care am invatat-o si auzit-o mereu e:
Mai am un singur dor
In linistea SERII