Administratorul SC Mirco Italia srl Focşani, Daniel Pop, va răspunde cu averea personală pentru milioanele de euro pe care firma condusă de el le datorează mai multor producători şi distribuitori români de materiale de construcţii, între care şi firmele bihorene Adeplast şi Tiger Amira, scrie site-ul www.condamnacoruptia.ro.
Decizia aparţine Tribunalului Vrancea, care a decis şi anularea transferurilor patrimoniale frauduloase efectuate de firma Mirco către alte firme din grupul lui Pop. Strategia lui Daniel Pop a fost una simplă: a achiziţionat marfă pe baza unor cecuri şi bilete la ordin fără acoperire, a „sifonat” banii obţinuţi din revânzare către alte firme şi, în final, a încercat să scape de plata datoriilor prin intrarea în insolvenţă.
În iunie 2010, presa nota că Daniel Pop de la Mirco Italia intra în atenţia procurorilor pentru „inginerii financiare” prin care cinci firme de top în domeniul construcţiilor au fost păgubite cu circa patru milioane de euro.
Site-ul citat mai reaminteşte că, încă din 2009, proprietarul Adeplast SA, Marcel Bărbuţ, a atenţionat că insolvenţa este „un nou sport naţional, care loveşte domeniul Construcţii mai puternic decât scăderea cererii pe piaţă”…
Cu banii „sifonaţi” din Mirco Italia SRL Vaslui, Daniel Pop a devenit acţionar la Mindo SA (Minele Dorohoi), firmă a cărui acţionar majoritar (cu 97,40%) este SIF Muntenia şi care este listată la Bursa de Valori Bucureşti.
Şi Leucuţa reclamă
Un alt om de afaceri orădean care reclamă forma actuală a Legii Insolvenţei, este patronul SC Cable srl, Valeriu Leucuţa. De altfel acesta a reuşit să primească de la Ministerul Justiţiei un răspuns la scrisoarea deschisă prin care Leucuţa reclamă că „intrarea în insolvenţă a unor companii este doar o modalitate de a se fura sume uriaşe de bani”.
Cităm din scrisoarea trimisă celor mai importante instituţii ale ţării:
„Presa prezintă o situaţie neadevărată din România, şi anume faptul că miile de firme intrate în ultimii doi ani în insolvenţă au ajuns aici datorită crizei. Acest lucru este total neadevărat. Unii proprietari de firme au observat că, în România, prin declararea insolvenţei pot fura sume uriaşe de bani de la partenerii care le-au livrat marfă cu plata la două-trei luni şi la care au datorii. Sau pot fura băncile care i-au creditat iar, prin declararea Insolvenţei, băncile nu mai pot recupera banii de la aceste firme aflate în insolvenţă.
Această lege a Insolvenţei este un ajutor perfect pentru afaceriştii fără caracter deoarece, după ce ei acumulează datorii de la firmele partenere sau bănci, ei îşi cer Insolvenţa, iar judecătorul le-o acordă astfel că din acel moment între aceşti «hoţi financiari» şi firmele care le-au permis plata pentru marfa la două-trei luni de la livrare se aşează un zid pe care firmele sau băncile păgubite nu-l pot trece din punct de vedere juridic.
În cazul meu suma datoriilor din file cec neachitate depăşeşte un milion de euro, majoritatea fiind refuzate la plată în perioada decembrie 2008 – iunie 2009”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!