Daniela Boldi-Găvruța este profesor în învățământul primar, învățătoare. Munca la catedră o îmbină cu activitatea handmade. Iar din mâinile ei ies lucruri minunate. Dăscălița cu alură de Ileana Cosânzeana creează prințese, păpuși… Tot felul de lucrușoare colorate, care fac lumea din jur mai frumoasă. „Handmade-ul mă ajută și în meseria mea; îmi realizez materialele didactice și copiii abia așteaptă orele de abilități practice, să vadă ce facem nou. Încerc să îi învăț să fie și ei creativi și să reciclăm atât cât putem”, spune învățătoarea.
Totul a început în urmă cu aproximativ 20-21 de ani. „Primisem de Crăciun niște paiete roșii. Copil fiind, îmi cam plăcea tot ce sclipea. Stând sub brad, m-am apucat să decupez tot felul de lucruri: bucățele de materiale, scoteam câte o pană din pernă… și m-am apucat să le lipesc, să le aranjez, iar în final mi-au ieșit niște pălărioare mici, pe care le-am făcut mărțișoare. Am făcut multe, tot îmi veneau idei, reciclam practic o mulțime de lucruri care urmau a fi aruncate. Am vândut mărțișoarele respective colegilor la școală. De atunci și până în prezent mă gândesc de foarte multe ori dacă să arunc ceva sau nu. «Dacă o să-mi folosească la ceva?»”, povestește Daniela Boldi.
Nume de pietre prețioase
Cel mai important loc în proiectul Danielei Boldi îl reprezintă păpușile. Cărora le studiază atent fețele înainte de a le da nume de pietre prețioase.
„Am ajuns să creez lucruri pe care poate nu credeam că le voi putea face vreodată, sau că o să îmi iasă, dacă o să placă cuiva ceea ce fac eu. De aceea mi-a luat destul de mult timp până mi-am și făcut pagina cu lucrările mele. Ceea ce fac e un hobby, e parte din viața mea. Majoritatea sunt ideile mele, la unele m-am inspirat. De multe ori nici nu știu ce urmează să fac”, spune Daniela Boldi. Cum creează tânăra? „Mă așez pur și simplu pe scaun în «atelier», mă uit ce am pe acolo, și așa îmi vine câte o idee”, explică creatoarea. Cum a început odiseea păpușilor? „Treaba cu păpușile a pornit de la un eveniment, la care se vindeau niște păpușele din Germania sau Austria, care păreau a fi lucrate manual… și am încercat și eu, și nu m-am mai oprit. Am făcut o serie de păpușele mici, grăsuțe. Apoi am început să mă tot documentez, să studiez tot mai mult despre felul în care se realizează păpușile. Am trecut apoi la un alt tip de păpuși, mai mari, am făcut câteva prințese. Ultimul model, la care lucrez de puțină vreme, este mai complicat și presupune mai multe etape. De fiecare dată când încep să lucrez o păpușă, încerc să îmi imaginez cum va arăta la final”, povestește artista. O idee se poate naște privind în jur. „Ideile îmi vin pe moment; dacă de exemplu mi-a plăcut un anumit material, deja văd ce hăinuțe s-ar potrivi, sau peruca aceea cu codițe ar merge cu o astfel de ținută. Partea «dificilă» este atunci când trebuie să le dau un nume: oare feței ăsteia ce nume i se potrivește? De exemplu, păpușile prințese le-am botezat după culorile pietrelor prețioase: Ruby, Safira etc. În momentul de față, păpușile ocupă primul loc în proiectul meu. Am și o colecție mică de păpuși din porțelan. Mama îmi spune mereu, zâmbind: «Tu nu te-ai jucat destul când ai fost mică!» Pe mine mă distrează și îi propun să mai facem o păpușă, pentru că mama mă ajută în realizarea lor”, spune Daniela.
Pentru a crea lucruri atât de colorate și care să-i binedispună pe cei din jur, în special pe cei mici, trebuie să ai o stare de spirit pozitivă, pe care să o transmiți celor din jur. „Cred că mă reprezintă veselia, tot ce e colorat, adică lucrând și văzându-le în jurul meu, nu am cum să mă gândesc la lucrurile rele care se întâmplă în jur. O păpușă, o jucărie, o… o chestie lucrată cu suflet nu are cum să nu aducă bucurie cuiva. Nu pot să spun că îmi e mai drag un lucru decât altul. Mi-s dragi toate, pentru că toate au prins «viață» din mâinile mele. Nu este o afacere, este un hobby, este ceva ce chiar iubesc. Îmi doresc să pot să fac în continuare cât mai multe”, mărturisește Daniela Boldi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!