„ Memorialistica detenţiilor postbelice româneşti”, carte apărută în 2015, respectiv „În sfera tăcerii : Richard Wurmbrand în dosarele Securității /” ediție îngrijită și studiu introductiv de Maria Hulber”, volum apărut în 2018, fac, de acum, parte din prestigioasa Bibliotecă a Universității Princeston. Ambele volume au apărut la Editura Ratio et Revelatio din Oradea.„Sfârșit de an sub auspicii promițătoare. Cele două cărți ale mele au fost preluate în fondul de carte din Biblioteca Universității Princeton. Memoria omenirii este ea însăși selectivă, la fel ca orice memorie. Însă, atunci când cărțile ajung în prima ligă mondială a cercetării universitare, cu siguranță trec printr-un sever filtru valoric. Acest gând mă bucură enorm, fiindcă îmi dovedește că e posibil, că pot…, iar de acum înainte nimic nu mă mai scuză dacă nu-mi continui cercetarea. Deocamdată țin la temperatura de fierbere ideile despre proiectele ce vor urma. Sunt mari, ambițioase, relevante. Două nume care au influențat decisiv mișcările pe scena istoriei românești postbelice. Memorialistica lor și documentele de arhivă o confirmă. Le voi anunța la timpul potrivit ”, a anunțat scriitoarea pe o rețea de socializare.
Critic și istoric literar, eseist, cronicar dramatic la revistele de cultură „Familia” și „LaPunkt”, Maria Hulber este doctor în Filologie are colaborări publicistice la revistele culturale „Orizont” și ”Observator cultural„ , studii și cercetări publicate în „Revista de Pedagogie”, „Hermeneutica fenomenului literar”. Profesor metodist la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor și responsabil al Editurii Didactica Militans – Casa Corpului Didactic Oradea, Maria Hulber este cercetător acreditat la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, colaborator extern la Centrul Național de Evaluare și Examinare are colaborări în domeniul didacticii moderne la Institutul de Științe ale Educației București, este membru al comisiei de elaborare a subiectelor pentru examenul de admitere la S.P.A.P.F ,,Avram Iancu” din Oradea. Volumul „Memorialistica detențiilor postbelice românești ” apărut în Colecția Academica, Oradea, Maria Hulber a luat Premiul ,,M. G. Samarineanu” – Ex aequo pentru devoțiunea cercetării destinelor frânte sub comunism, acordat de Revista Familia pe anul 2016.
Întâlnire istorică
În ceea ce privește volumul care aduce în prim-plan figura pastorului protestant Richard Wurmbrand, Virgiliu Țîrău remarcă :„capacitatea autoarei de a opera distincții și nuanțări importante în raport cu subiectul operei sale este fundamentată pe o consistentă, informată și critică lectură a documentelor de arhivă. Convingătorul studiu de caz, dar și exigenta selecție a documentelor suport ne prilejuiesc o întîlnire istorică cu Richard Wurmbrand în ipostazele propriilor rememorări, precum și în acelea ale celor care i-au supravegheat călătoria inițiatică în România și în afara ei.
Concluziile judicioase, construite prin încrucișarea și lecturarea critică a surselor, stilul clar, ales și nuanțat al redactării studiului de caz, acribia documentării și aparatul critic consistent sînt calități determinante ale op-ului realizat de Doamna Hulber”. Universitatea Princeston este cunoscută ca una dintre cele mai mari și mai importante universități americane, fiind una din cele opt universități din Ivy League-grupul instituțiilor de prestigiu de învățământ superior cu sediul în nord-estul Statelor Unite, considerate instituții de elită. Princeston este considerată ca fiind una dintre cele mai bune universități din lume, fiind situată pe locul al șaptelea, conform „Times Higher Education”.
Trimite articolul
XFelicitări! Nu uitați, însă, că și alți universitari orădeni au cărți la Princeton, ba chiar Harvard, Yale, Oxford și Cambridge.
-
Dar, este posibil,dar doamna nu este profesor universitar, asa ca elucubratia dvs ca si comparatie este de prost augur.