Începând cu data de 1 ianuarie 2012, potrivit normelor europene, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu se mai dau spre consum public. Acestea se dirijează direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public. De la această dată se pot comercializa ouăle marcate cu codul „3” provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor comunitare.
În prezent, comercializarea ouălor pentru consum în România se realizează cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 73/2005, care reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Consiliului European nr.4/2004.
Potrivit lui Sorin Hodişan, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, în judeţ nu mai există ferme care cresc găinile în cuşti neîmbunătăţite. „Ouăle cu cifra 3 se pot comercializa în continuare. Acestea provin de la ferme moderne, care respectă întrutotul condiţiile impuse de Uniunea Europeană. Cifra trei nu înseamnă că găinile sunt «stresate», ci că provin din cuşti sau baterii cu trei cuibare”, a explicat Sorin Hodişan.
În judeţul Bihor există nouă exploataţii agricole care produc şi comercializează ouă. Doar una va marca ouăle cu cifra „3”. „Unitatea este ultramodernă, construită prin fonduri europene. În această fermă, aflată în comuna Cetariu, găinile sunt crescute în condiţii mult îmbunătăţite, cu extensii de spaţiu, inclusiv pentru ouat”, subliniază Sorin Hodişan.
Acesta este de părere că alarma vizavi de interzicerea comercializării ouălor marcate cu cifra „3” este o interpretare greşită a comunicatului ANSVA. „Cumpărătorii, ca şi producătorii, nu trebuie să intre panică. Ouăle marcate cu cifra „3” se pot comercializa şi consuma în continuare”, a declaratdirectorul executiv al DSVSA Bihor
Marcaj
Conform actului normativ mai sus menţionat, pentru asigurarea trasabilităţii, ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv. Ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei. Marcajul trebuie să fie lizibil şi să aibă o înălţime de cel puţin 2 milimetri.
Numărul distinctiv este compus din următoarele: cifra 0, 1, 2 sau 3, care reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile; codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei.
Cifra 0 înseamnă – producţie ecologică. Cifra 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică. Cifra 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice; Cifra 3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti, îmbunătăţite sau nu).
Spre exemplificare, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – BH – 001.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!