Vineri, 26 februarie, la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Guști” din București, viceprimarul Ioan Hasas va susţine cauza comunei Vadu Crişului pentru a fi declarată Sat cultural al României.
Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minimum 5 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.
AFSR – Asociaţia cele mai frumoase sate din România a anunţat recent comunele finaliste selectate după evaluarea candidaturilor care au fost depuse pâna la data de 23 februarie 2016. Localităţile participante au trebuit să prezinte bogăţiile culturale şi turistice ale comunei precum şi activităţile culturale organizate până în prezent dar şi cele pe care le vor organiza în acest an.Totodată juriul a ţinut cont de calitatea, numărul şi diversitatea evenimentelor culturale organizate precum şi de importanţa şi impactul acestor evenimente.
Comunele candidate vor prezenta azi programele culturale în fața unui juriu de specialitate, iar cele care vor obține un punctaj de minim 80 de puncte din maxim 100 posibile vor fi declarate Sate culturale ale României 2016. Satele culturale ale României este un program AFSR inițiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România și a Delegației Wallonie – Bruxelles la București, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și turistic al satului românesc. Comunele din România au putut candida la acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an a minimum 5 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei și turismului cultural.
La concurs s-au înscris sute de sate din România dar după selecţie au rămas 25 de finaliste din care zece localităţi din Transilvania iar dintre acestea doar una din Bihor.
Zestre Vadului
Topul evenimentelor cu care viceprimarul Ioan Hasas va susţine cauza comunei începe cu Târgul de la Vama Sării. „În primul sfârşit de săptămână din iunie are loc „Târgul de la Vama Sării”. Acesta a ajuns în anul 2016 la ediţia a 48-a, fiind una dintre cele mai longevive manifestări etno-folclorice din Bihor”, spune Ioan Hasas.
Tradiţiile de Crăciun sunt alt atu al bihorenilor în această competiţie. „Vadu Crisului este printre puţinele localităţi din judeţ unde de-alungul timpului s-au menţinut traditiile străvechi privind sărbătorile de iarna ca şi colindatul şi a organizării Balului de Crăciun, atât la români, cât şi la maghiari. Totodată, de 19 ani confesiunile din localitate susţin împreună, în prima zi de Crăciun şi un concert de colinde în centrul comunei”, spune viceprimarul.
Concursului de recitari poezii de pe Valea Crişului Repede, a ajuns anul trecut la a X-a ediţie la care au participat elevi din clasele I-VIII din Vadu-Crişului şi din toată zona defileului Crişul Repede.„În fiecare an, în ianuarie-februarie se organizează în căminul cultural o expoziţie de păsări şi animale mici cu participarea a 30-50 de crescători cu 180-200 de exponate din toată zona defileului Crişului Repede.Festivalul Folcloric organizat de către Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, Asociaţia Pro Rév este un eveniment la care vor participa şi în acest an formaţiile artistice din localităţile de pe Valea Crişului Repede şi ansamblurile folclorice de dansuri populare din cele trei localitati înfrăţite: Korosszegapati, Szekkutas si Felsopakony (Ungaria)”, a completat viceprimarul Ioan Hasas lista evenimentelor cu care va încerca să aducă la vadu Crişului titlul de „sat cultural”.
Finaliste:
-Arcani, Gorj
– Bacia , Hunedoara
– Drăguș, Braşov
– Bascov, județul Argeș
-Bonțida,Cluj
-Cândești, Dâmboviţa
-Ciocănești,Suceava
-Costești, Vâlcea
– Dâmbovicioara
– Dudeștii Noi, județul Timiș,
– Horia, Constanţa
– Izvoarele, Prahova,
– Jidvei, Alba
– Miroslava, Iași,
– Ruginoasa, Iași,
– Sângeorgiu de Mureș, Mureş
– Șiria, Arad,
– Sisești, Mehedinți,
– Tulgheș, Harghita,
– Văcăreni, Tulcea,
– Cornești, Cluj,
– Vadu Crișului, Bihor
– Vorona, Botoşani
-Polovragi, Gorj,
-Prundeni, Vâlcea
Punctaj:
Calitatea, numărul și diversitatea evenimentelor – 50 puncte
Viziunea comunei, prezentarea proiectelor de dezvoltare – 20 puncte
Parteneriatul – 10 puncte
Experiența candidatului – 10 puncte
Importanța și impactul evenimentelor – 10 puncte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!